Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

«Εφιάλτης» η ενδοοικογενειακή βία - Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση, τα μισά θύματα χρίζουν νοσηλείας

Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση

Οι αριθμοί παρουσιάζουν την πραγματικότητα αλλά δεν μπορούν να την περιγράψουν.

Ο εφιάλτης της ενδοοικογενειακής βίας, η εικόνα και ο καθρέπτης της κοινωνίας, μεγεθύνονται μέρα με την ημέρα χωρίς να προσεγγίζονται επεξηγηματικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκτόξευση των κρουσμάτων κακοποίησης, κυρίως των γυναικών, στα 10.000 το 2022 σε σχέση με τα 6.834 περιστατικά το 2021 και τα 4.619 το 2020.


Έκπληκτος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος πληροφορήθηκε χθες κατά την επίσκεψη του στα ΑΤ Ομόνοιας από τους αστυνομικούς της αρμόδιας υπηρεσίας ότι μόνο το τμήμα δέχεται 50 καταγγελίες το μήνα με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά και το 50% είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Όπως είπαν οι αστυνομικοί η κατάσταση έχει λάβει τραγικές διαστάσεις αφού τα περισσότερα θύματα χρίζουν νοσηλείας και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις γίνονται άμεσες ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.


Από τα 576 περιστατικά το 2022 γυναίκες και παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κοινωνικές δομές ενώ δυστυχώς αποφεύγουν να μηνύσουν τους δράστες.


Υπό αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε η ενίσχυση το ΑΤ Ομόνοιας με 20 ειδικούς φρουρούς εκ των οποίων αρκετοί θα απασχοληθούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Αθροιστικά, πάνω από 400 στελέχη της ΕΛΑΣ, απασχολούνται στα 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζοντας 28 περιστατικά την ημέρα και άλλα τόσα «κρυφά».


Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα του τμήματος της Ομόνοιας περιλαμβάνει ελάχιστα κατοικημένες περιοχές όπως το Μεταξουργείο, το Γκάζι και την πλατεία Βάθης, παρ όλα αυτά οι υποθέσεις είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται, ενώ πολλά θύματα σύμφωνα με τους αστυνομικούς δεν απευθύνονται καν στο αστυνομικό τμήμα και μεταβαίνουν απευθείας στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να ενημερώνεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365