Μετά το θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα σε αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην ΚΕΔΕ, υποδεικνύοντας τους Δήμους ως υπεύθυνους για την ύπαρξη απινιδωτή στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους.Ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου ο απινιδωτής, όχι του Δήμου
Η ΚΕΔΕ σήμερα (31/01/2023), απαντά στην ΕΠΟ, σημειώνοντας ότι υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρει:
«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφαση που έλαβε να αποστείλει προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επιστολή, με την οποία θα ζητείται να ενημερωθούν οι δήμοι όλης της χώρας πως αποτελεί προϋπόθεση αδειοδότησης των γηπέδων, η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:
Α. Είναι αυτονόητο πως οι δήμοι στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν αθλητικοί χώροι που φιλοξενούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, οφείλουν να λαμβάνουν και λαμβάνουν υπόψη τους και τηρούν, όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων που τελούνται σε αυτές. Με την ασφάλεια των αθλητών δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς και οι δήμοι πάντως δεν παίζουν σε καμία περίπτωση.
Β. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου διεξάγονται τοπικοί και ερασιτεχνικοί αγώνες, δεν είναι υποχρεωτική, εκ του νόμου, η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια μόνο των αγώνων, κι είναι ανεξάρτητο της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Κατ΄ ανάλογη δε εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, Πρωταθλημάτων της Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ, άποψή μας είναι πως υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού, κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Γ. Μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με 5.000 θεατές και πάνω, στους αγώνες εθνικών και επαγγελματικών κατηγοριών και στους διεθνείς αγώνες, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε μόνιμη βάση απινιδωτής, με ευθύνη του φορέα στον οποίο ανήκει το γήπεδο, ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους.
Δ. Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι πρωτοστατούν και θα πρωτοστατήσουν και στο μέλλον σε κάθε σοβαρή κι οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας, των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές των αθλουμένων στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Η συν-ευθύνη όλων μας είναι ανεξάρτητη και πάνω από το γεγονός της ύπαρξης απινιδωτή, σε κάθε αδειοδοτημένο γήπεδο. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει πραγματικός, σχολαστικός και τακτικός έλεγχος από πλευράς ομοσπονδιών και σωματείων, της υγείας των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων».
Καλό είναι να παίζουμε μπάλα, αλλά μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα».
Πηγή: insport.gr
Αλλου και αλλού τοπικό άρχοντες κάνετε τα εξοδακια σας. Τι αξία έχουν για κάθε Δήμο 2-3 απινιδωτες; 2,3 χιλιάρικα; Μη διαμαρτύρεστε όταν είναι να δώσετε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια παράδειγμα αναφέρω ότι σύσσωμο το ΔΣ Σκύδρας μέσα στον χρόνο που πέρασε έκανε δώρο στον Αριστοτέλη (βόλλευ) σε ευρωπουλα ίσα με 20 απινιδωτες. Αν δώσετε 2,3 χιλιάρικα για τις 5 ποδοσφαιρικές ομάδες του Δήμου είναι μεγάλο ποσό; Και αχρειαστοι να είναι!!
Μήπως και εσείς όλοι πετάτε την μπάλα στην κερκίδα;
Ναι,αλλά τα γήπεδα είναι του δήμου,και τις κάθε δημοτικής αρχής..
ΑπάντησηΔιαγραφή