Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αυξήσεις συντάξεων: Τι ισχύει για όσους λαμβάνουν από δύο συντάξεις και πάνω

Τι ισχύει για όσους λαμβάνουν από δύο συντάξεις και πάνω
Αυξήσεις συντάξεων που ξεκινούν από 30 ευρώ το μήνα όσον αφορά στην εθνική σύνταξη και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης ξεπερνούν ακόμη και τα 200 ευρώ το μήνα θα δουν οι συνταξιούχοι στη σύνταξη του Φεβρουαρίου που πληρώνεται από 26 Ιανουαρίου 2023.

Όσοι παίρνουν δύο ή και τρεις κύριες συντάξεις θα δουν τρεις αυξήσεις, κατά 7,75% σε κάθε μία σύνταξη χωριστά. Το μυστικό στις διπλές ή τριπλές κύριες συντάξεις είναι ότι, αν η μία έχει μεγάλη θετική προσωπική διαφορά και η άλλη δεν έχει, ο συνταξιούχος θα πάρει σίγουρα αύξηση στη σύνταξη που δεν έχει προσωπική διαφορά. Θα βγει δηλαδή κερδισμένος με αύξηση σε μία εκ των δύο ή περισσότερων κύριων συντάξεων.


Η αύξηση 7,75% θα μειώσει όλες τις προσωπικές διαφορές και θα βάλει τις βάσεις για να μηδενιστούν στις επόμενες αυξήσεις.

Πάντως όσοι μειώσουν την προσωπική διαφορά και δεν πάρουν αύξηση στην τσέπη θα λάβουν μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% με 0,7%, που θα προκύψει από τα τελικά μεγέθη για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2023.


Για τους παλαιούς συνταξιούχους η αύξηση θα φανεί εφόσον είναι μεγαλύτερη από το ποσό της (θετικής) προσωπικής διαφοράς.

Καθαρές αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά θα δουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 35, και κυρίως με 36 ως 40 έτη ασφάλισης, προερχόμενοι από το ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, Συνεταιρισμών, ΝΑΤ, κ.ά.


Η αύξηση θα φανεί εφόσον:

- Δεν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά – συμπλήρωμα στη σύνταξη που επανυπολογίστηκε με τους νόμους 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

- Δεν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά που μειώθηκε ή εξαλείφθηκε με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

- έχει δοθεί ήδη αύξηση στη σύνταξη με τους επανυπολογισμούς (αρνητική διαφορά).

Να σημειωθεί ότι εφόσον δεν υπάρχει θετική διαφορά ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (περίπου 550.000 άτομα), καθώς και συνταξιούχοι λόγω θανάτου και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, αλλά και συνταξιούχοι λόγω γήρατος με 20 ως 30 έτη ασφάλισης. Στους δικαιούχους αυξήσεων που παίρνουν όλο το ποσό στην τσέπη περιλαμβάνονται και 500.000 νέοι -από 13/5/2016 και μετά- συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά.


Η νέα αύξηση επηρεάζει:

1. Κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου.

2. Κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως του πρώην φορέα, τομέα, κλάδου, λογαριασμού με τις διατάξεις του οποίου απονεμήθηκε αυτή, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, του π. ΟΓΑ και του π. ΝΑΤ.

3. Όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31.12.2022. Ειδικότερα, επηρεάζονται:

- οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και έχουν επανυπολογιστεί.

- οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.

- οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.).

- οι καταβαλλόμενες από 13.05.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το ν.4387/2016 και με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2022.


Η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα ξεκινήσει τελικά στις 26 Ιανουαρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. Ειδικότερα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων ως εξής:


- Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

- Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

- Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365