Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Έρχονται αλλαγές και διευκρινίσεις για όσους κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε καφέ και εστιατόρια

Έρχονται αλλαγές
«Σφίγγει» ο κλοιός για τους καπνιστές καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, εκτός από την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων θα επαναπροσδιοριστούν και όλα τα καπνικά προϊόντα.

Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει πως το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα επιχειρήσει να «κλείσει την τρύπα» των ημιυπαίθριων χώρων που δυσχεραίνει τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης όπως επίσης θα επαναπροσδιοριστούν και όλα τα καπνικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους, καθώς και
τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.
Ένα από τα σημεία που εξετάζονται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου είναι και ο προσδιορισμός αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον τελευταίο νόμο έως και σήμερα έχουν βγει πολλά νέα καπνικά προϊόντα θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς τι ισχύει για καθένα από αυτά.

Οπως σημειώνει η κ. Αγαπηδάκη, τα κενά στον αντικαπνιστικό νόμο έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Πιο αναλυτικά, το πρόβλημα έχει να κάνει με το ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), ειδικά όταν αυτοί «κλείνονται» με σκέπαστρα, πλεξιγκλάς και άλλα προστατευτικά.

Σημειώνεται πως ο προηγούμενο νόμος ορίζει πως το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνο όταν είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

Ένα ακόμη από τα σημεία που εξετάζονται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου είναι και ο προσδιορισμός των προϊόντων καπνού.

Όπως σημειώνει η κ. Αγαπηδάκη στην «Καθημερινή», λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον τελευταίο νόμο έως και σήμερα έχουν βγει πολλά νέα καπνικά προϊόντα και θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς τι ισχύει για καθένα από αυτά.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365