Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Long Covid: Νέα μελέτη ανατρέπει τη διάρκεια των συμπτωμάτων

Νέα μελέτη
Σύμφωνα με νέα μελέτη άνθρωποι με ελαφρά long covid πιθανόν θα αναρρώσουν εντός έτους. Για όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, η εικόνα είναι διαφορετική.

Νέα μελέτη στο Ισραήλ δίνει ελπίδες σε όσους κόλλησαν κορονοϊό και υποφέρουν με συμπτώματα που υπομένουν για μήνες, τη γνωστή σε όλους μας πλεον Long covid.


Η έρευνα αυτή διαπιστώνει ότι τα περισσότερα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός ενός έτους, τουλάχιστον για όσους πέρασαν την Covid-19 ελαφρά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο έγκριτο British Medical Journal, δείχνει ακόμα ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κοροναϊό αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο επίμονων αναπνευστικών δυσκολιών, συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα άτομα.


«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι ασθενείς ήπιας Covid-19 αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία και ότι οι περισσότερες από αυτές υποχωρούν εντός ενός έτους από τη διάγνωση» λένε οι ερευνητές σε ξεχωριστή ανακοίνωση του BMJ.


«Είναι σημαντικό ότι ο κίνδυνος επίμονης δύσπνοιας ήταν μειωμένος στους εμβολιασμένους ασθενείς με λοίμωξη διαφυγής, συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα άτομα, ενώ ο κίνδυνος για άλλες επιπτώσεις στην υγεία ήταν συγκρίσιμος στις δύο ομάδες» προσθέτουν.


Η ανάλυση αφορά πάντως μόνο τους ασθενείς με ήπια Covid-19, καθώς δεν εξέτασε τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί λόγω κοροναϊού. Παραμένει ασαφές αν οι ασθενείς που πέρασαν σοβαρή λοίμωξη μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα για πάνω από έναν χρόνο.


Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο Nature Communications έδινε πιο δυσοίωνα ευρήματα, καθώς διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που υποφέρουν από long Covid έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη θα συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα και στους 18 μήνες.


Πηγή: BMJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365