Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Μισθός αγνοείται μετά τις 18 του μήνα: Στοιχεία σοκ για την ακρίβεια

Στοιχεία σοκ
Το χάσμα μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων εργαζόμενων και των πιο φτωχών ανοίξει, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (51,9%) εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.

Για τις εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ νοικοκυριών, είπε ότι το 30,1% με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, το 11% δήλωσε ότι αυξήθηκε, και το 58,9% δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Αυτό που ανησυχεί τους πολίτες είναι οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής.
6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το «Καλάθι του νοικοκυριού» δεν συγκράτησε τις τιμές.
Το μηνιάτικο φτάνει για να καλύψει τα βασικά έξοδα μόλις 18 ημερών, ενώ πέρυσι έφτανε για 19 ημέρες, είπε.
Από την έρευνα φαίνεται ότι το 11,9% των νοικοκυριών διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

Το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων.
Το 28,6% θεωρεί πως είναι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Έχουμε κάνει δύο μελέτες/έρευνες: Η πρώτη που αφορά στο κομμάτι των καταναλωτών δείχνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό που μας λένε είναι ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες κυρίως με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Η δεύτερη έγινε σε στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δείχνει ότι σε σχέση με τον Μάιο του 2022 έχει βελτιωθεί κάπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

Θεωρούν ότι και το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων, είπε.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, 9 στις 10, έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές. Ειδικότερα:

το 27 % έχει απορροφήσει έως 10%
το 42% έχει απορροφήσει 10 – 25%
το 20% έχει απορροφήσει 25 – 50%
το 12 % έχει απορροφήσει πάνω από 50%.
Θα υπάρξει πληθωρισμός και το 2023 αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2022, εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365