Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Νέα συμπληρωματική αύξηση στις συντάξεις του 2023 και μόνιμες αυξήσεις από το 2024

Σύμφωνα με το νόμο

Κάθε χρόνο θα καταβάλλεται αύξηση των συντάξεων ενώ φέτος θα υπάρξει άλλη μια αύξηση συμπληρωματική για το 2023.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%.


Εκτίμησε πως θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις, ενώ ανακοίνωσε πως το 2024, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα δοθεί μία νέα μόνιμη αύξηση συντάξεων ύψους 3,4%.


Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αλλά και η διαδικασία καταβολής της σύνταξης.


Ειδικότερα, η κοινή απόφαση της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.


Παράλληλα διορθωτική αύξηση θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι το 2024 που θα αφορά τη συμπληρωματική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.


Η συμπληρωματική αύξηση που εκτιμάται οτι θα είναι περίπου στο 0,5% θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.


Με ανάπτυξη μεταξύ 6,4% και 6,7% για το 2022, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 8,2%, οπότε οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,25%-0,5% που μπορεί να φτάσει το 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ, που αφορούσε την αύξηση των συντάξεων, το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 αυξάνεται από την 01.01.2023 κατά 7,75%.


Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού έτους 2023 και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή όσον αφορά

α) το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και

β) το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).


Ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά στο 9,6%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 6,4%-6,7% σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365