Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές η ΑΑΔΕ για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων 2023 η οποία προγραμματίζεται πριν τις 25 Μαρτίου 2023 όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και η ΑΑΔΕ περιμένει από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τους φορείς του Δημοσίου και τις τράπεζες να στείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια.


Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος μίλησε στον Αντέννα, οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν πριν τις 25 Μαρτίου νωρίτερα δηλαδή από ποτέ.


«Φορολογικό διαζύγιο»

Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές η ΑΑΔΕ για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία προγραμματίζεται πριν τις 25 Μαρτίου 2023. Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και η ΑΑΔΕ περιμένει από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τους φορείς του Δημοσίου και τις τράπεζες να στείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν οι κωδικοί της φετινής φορολογικής δήλωσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων αλλά και της απόφασης με τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.


Παράλληλα «τρέχει» ο χρόνος για τα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν κοινή δήλωση.


Πάντως, υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά για φορολογικούς λόγους να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πιο συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:


Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.


Χωριστές δηλώσεις

Σημειώνεται ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο. Επίσης στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365