Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πως να επιλέξετε πανεπιστήμιο και να βρείτε το επαγγελματικό σας μονοπάτι

Πως να επιλέξετε πανεπιστήμιο και να βρείτε το επαγγελματικό σας μονοπάτι

Η επιλογή ενός πανεπιστημίου και μίας επαγγελματικής σταδιοδρομίας, μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, ειδικά όταν είστε ακόμα μαθητές λυκείου. Για αυτό, στην συνέχεια θα βρείτε ορισμένες συμβουλές, για το πώς να επιλέξετε ένα πανεπιστήμιο και μια επαγγελματική πορεία.


Προσδιορίστε τα ενδιαφέροντά σας


Το πρώτο βήμα για την επιλογή μιας επαγγελματικής πορείας, είναι ο εντοπισμός των ενδιαφερόντων σας. 


Σκεφτείτε ποια θέματα σας αρέσουν, ποια είναι τα χόμπι σας και τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας. 


Αξιολογήστε τις δεξιότητές σας


Μόλις εντοπίσετε τα ενδιαφέροντά σας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις δεξιότητες και τα δυνατά σας σημεία. 


Σκεφτείτε σε τι είστε καλοί, τι σας βγαίνει φυσικά και ποιες δεξιότητες έχετε αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου. 


Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε επαγγέλματα, που αξιοποιούν τα δυνατά σας σημεία και τις ικανότητές σας.


Ρωτήστε τους καθηγητές σας


Οι καθηγητές του φροντιστηρίου σας, είναι οι κατάλληλοι για να σας βοηθήσουν να διαλέξετε πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση καριέρα. 


Είτε πάτε σε φροντιστήρια για πρότυπα σχολεία, είτε παρακολουθείτε ένα  διαδικτυακό φροντιστήριο, οι καθηγητές σας σίγουρα θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν.


Ερευνήστε τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων


Σε καμία περίπτωση, δεν μπορείτε να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται κάθε πανεπιστήμιο και κάθε τμήμα, μόνο από τον τίτλο του. 


Είναι πάντα καλή ιδέα να ψάχνετε το πρόγραμμα σπουδών του κάθε πανεπιστημίου, και το τι μπορείτε να κάνετε επαγγελματικά, έχοντας ένα πτυχίο από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.


Παρακολουθήστε τα open days διάφορων πανεπιστημίων


Πολλά πανεπιστήμια, έχουν open days. Αυτό σημαίνει, πως μπορείτε να τα επισκεφθείτε μία συγκεκριμένη μέρα και να σας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι τι πρέπει να περιμένετε από το κάθε τμήμα και ούτω καθεξής.


Με αυτή την εμπειρία, θα σας είναι πιο εύκολο να καταλάβετε τι θέλετε να σπουδάσετε και ποιος κλάδος εργασίας σας ενδιαφέρει πραγματικά.


Να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες


Να θυμάστε ότι η πορεία της καριέρας σας, μπορεί να μην είναι ευθύγραμμη. Ακόμα και αν τελικά δεν σας εκφράζει το πανεπιστήμιο σας, ή αν δεν σας αρέσει το επάγγελμα που νομίζατε ότι σας αρέσει, δεν είναι ανάγκη να αγανακτείτε. 


Να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες, που μπορούν να σας οδηγήσουν σε διαφορετική κατεύθυνση. Μπορεί να ανακαλύψετε στην πορεία ένα νέο πάθος ή ένα νέο ενδιαφέρον, που θα σας οδηγήσει σε μια διαφορετική πορεία καριέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365