Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Τα επτά είδη ποτών που καταφέρνουν να ρίξουν την χοληστερίνη σου

Αυτό το άρθρο εξετάζει ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης

Πολλοί διαφορετικοί τύποι χυμών περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το MedicalNewsToday, όταν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι ανθυγιεινά, αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.


Αυτό το άρθρο εξετάζει ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. 


Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις που φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της "κακής" LDL και της συνολικής χοληστερόλης.


Σε μια μελέτη του 2015, οι επιστήμονες έδωσαν σε αρουραίους πόσιμο νερό εμποτισμένο με κατεχίνες και επιγαλλοκατεχίνη γαλλική, ένα άλλο ευεργετικό αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού.


Μετά από 56 ημέρες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης και της "κακής" LDL είχαν μειωθεί κατά περίπου 14,4% και 30,4% στις δύο ομάδες αρουραίων που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.


Το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την πράσινη παραλλαγή του. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι διαφορετικές ποσότητες κατεχινών στα τσάγια σημαίνουν ότι ο οργανισμός απορροφά το υγρό με διαφορετικό τρόπο.


Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων HDL.


2. Γάλα σόγιας


Η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με γάλα σόγιας ή κρέμα γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων (g) ημερησίωςΕμπιστευμένη Πηγή πρωτεΐνης σόγιας ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται η σόγια σε πλήρη και ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα, άλατα και λίπη.


Άλλες αρχές συνιστούν την κατανάλωση 2-3 μερίδων τροφίμων ή ποτών με βάση τη σόγια καθημερινά, με μία μερίδα να αντιστοιχεί σε 250 χιλιοστόλιτρα (ml) γάλακτος σόγιας.


3. Ποτά βρώμης


Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες, οι οποίες δημιουργούν μια ουσία που μοιάζει με πηκτή στο έντερο και αλληλεπιδρούν με τα χολικά άλατα, τα οποία μπορούν να αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.


Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι τα ροφήματα βρώμης, όπως το γάλα βρώμης, μπορεί να προσφέρουν πιο σταθερή μείωση της χοληστερόλης από ό,τι τα ημιστερεά ή στερεά προϊόντα βρώμης. Ένα ποτήρι γάλα βρώμης των 250 ml μπορεί να παρέχει 1 g β-γλυκανών.


Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις ετικέτες των ροφημάτων βρώμης για να βεβαιωθείτε ότι περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται ως μέρος των πληροφοριών για τις φυτικές ίνες, και πόσο περιλαμβάνουν ανά μερίδα.


Μάθετε περισσότερα για το γάλα βρώμης εδώ.


4. Χυμός ντομάτας


Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο, η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και να μειώσει την "κακή" LDL χοληστερόλη.


Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι η επεξεργασία των ντοματών σε χυμό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο.


Ο χυμός ντομάτας είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και νιασίνη.


Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 25 γυναίκες που έπιναν 280 ml χυμό ντομάτας καθημερινά για 2 μήνες παρουσίασαν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 20-30 ετών και είχαν δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 20.


5. Smoothies με μούρα


Πολλά μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.


Συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας στα μούρα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόληςTrusted Source.


Τα μούρα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά.


Φτιάξτε ένα smoothie με μούρα αναμειγνύοντας δύο χούφτες - περίπου 80 γραμμάρια - οποιουδήποτε μούρου. Συνδυάστε τα μούρα με 1/2 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό.


Παραδείγματα ιδιαίτερα υγιεινών μούρων περιλαμβάνουν:


Φράουλες

βατόμουρα

βατόμουρα

σμέουρα


6. Ποτά που περιέχουν στερόλες και στανόλες


Οι στερόλες και οι στανόλες είναι φυτικές χημικές ουσίες που μοιάζουν σε σχήμα και μέγεθος με τη χοληστερόλη και εμποδίζουν την απορρόφηση μέρους της χοληστερόλης.


Ωστόσο, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν χαμηλά επίπεδα στερολών και στανολών που δεν μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη.


Οι εταιρείες προσθέτουν αυτές τις χημικές ουσίες σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα επαλείμματα φυτικής προέλευσης, ροφήματα γιαουρτιού, γάλα και χυμούς φρούτων.


Ο FDA αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν 1,3 g ή περισσότερο στερολών και 3,4 g στανολών την ημέρα.


Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν αυτές τις στερόλες και τις στανόλες μαζί με ένα γεύμα.


7. Ποτά με κακάο


Το κακάο είναι το κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας. Περιέχει αντιοξειδωτικά που οι γιατροί ονομάζουν φλαβανόλες που μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.


Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος 450 mg που περιέχει φλαβανόλες κακάο δύο φορές την ημέρα για 1 μήνα μείωσε τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης, ενώ αύξησε τα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης.


Το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365