Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Νέα μελέτη: Εθισμένα στη νικοτίνη δια της «πλαγίας οδού» τα παιδιά καπνιστών

Μελέτη
Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και να γίνουν ατμιστές, δείχνει μια νέα μεγάλη ιρλανδική έρευνα.

Η μελέτη - που αναδεικνύει τον κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη δια της "πλαγίας οδού" του ηλεκτρονικού τσιγάρου - δείχνει επίσης το ποσοστό των νέων που δοκιμάζουν άτμισμα, έχει διαχρονικά αυξηθεί σημαντικά (από 23% το 2014 σε 39% το 2019). Τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά στα τελευταία η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται πλέον με πιο γρήγορο ρυθμό.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών TobaccoFree Research Institute Ireland (TFRI) στο Δουβλίνο, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή και καθηγητή Λιουκ Κλάνσι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 6.216 εφήβους 17-18 ετών, μαζί με στοιχεία για το κατά πόσο οι γονείς σου ήσαν καπνιστές ή ατμιστές. Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που είχαν γονείς καπνιστές όσο μεγάλωναν, είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακό τσιγάρο.


Οι βασικοί λόγοι που οι έφηβοι δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι η περιέργεια (66%) και το ότι έχουν φίλους ατμιστές (29%). Μόνο το 3% ατμίζουν για να κόψουν το κάπνισμα. Το ποσοστό όσων ποτέ πριν δεν είχαν καπνίσει, όταν για πρώτη φορά δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, εμφάνισε μεγάλη αύξηση από 32% το 2015 σε 68% το 2019.


"Βρήκαμε αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους Ιρλανδούς εφήβους και αυτό είναι ένα μοτίβο που συναντάμε και άλλου στον κόσμο. Υπάρχει η αντίληψη ότι το άτμισμα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με το κάπνισμα, όμως η έρευνα μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει για τους εφήβους που συνήθως δεν έχουν δοκιμάσει παραδοσιακά τσιγάρα πριν τα ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι για τους εφήβους το άτμισμα αποτελεί τον δρόμο προς τον εθισμό στη νικοτίνη μάλλον, παρά την απομάκρυνση από αυτήν", δήλωσε ο δρ Κλάνσι.


Ο καθηγητής Τζόναθαν Γκριγκ της Επιτροπής Ελέγχου Καπνού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι "αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για τους εφήβους στην Ιρλανδία, αλλά και για τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ήδη τα παιδιά των γονιών που καπνίζουν, είναι πιθανότερο να καπνίσουν και τα ίδια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης από τους καπνιστές γονείς τους για να αρχίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να εθιστούν στη νικοτίνη. Ολοένα περισσότεροι έφηβοι δοκιμάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και δεν το κάνουν για να μπορέσουν να κόψουν το κανονικό κάπνισμα. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή. Οι επιπτώσεις στον εθισμό στη νικοτίνη είναι επιβεβαιωμένες και ανακαλύπτουμε πλέον ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να επιφέρουν βλάβες στους πνεύμονες, στα αιμοφόρα αγγεία και στον εγκέφαλο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365