Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Δραματικές ελλείψεις και μαζικές αποχωρήσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Πέλλας

Μαζικό συλλαλητήριο με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων
Συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα υγειονομικοί και φορείς της περιοχής, ζητώντας μέτρα που θα αποτρέψουν την κατάρρευση των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας.


Μαζικό συλλαλητήριο με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να μην καταρρεύσουν νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας, οργανώνουν υγειονομικοί και φορείς της Πέλλας.


Ή Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, από κοινού με τα σωματεία εργαζομένων των δύο νοσοκομείων, πραγματοποιεί εδώ και καιρό κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως στην παθολογική κλινική, στο ακτινολογικό τμήμα και στο ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γιαννιτσών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, που με τη σειρά του έχει οδηγήσει στην εξουθένωση και την παραίτηση πολλών γιατρών. Το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στον πεζόδρομο Γιαννιτσών, είναι η κορύφωση των δράσεων, που έχουν ως στόχο να δοθούν άμεσα λύσεις, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.


Υποστελέχωση και εξαντλητικές εφημερίες


Η παθολογική κλινική των Γιαννιτσών έχει 30 κλίνες οι οποίες είναι συνεχώς καλυμμένες σε ποσοστό 90-100% κι έχει υπό την ευθύνη της την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ιατρείου επειγόντων περιστατικών, των επειγόντων πιθανών covid-19 περιστατικών, του ιατρείου για την παρακολούθηση περιστατικών με μακροχρόνιες επιπλοκές από covid-19, του διαβητολογικού, καθώς επίσης την υποστήριξη του ογκολογικού ιατρείου. Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, τα συνεχή εντέλλεσθε, οι αναγκαστικές μετακινήσεις για την κάλυψη άλλων δομών υγείας και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν τους προηγούμενους μήνες σε παραίτηση τρία μόνιμα στελέχη της κλινικής και ένα επικουρικό, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν στη δύναμή της μόνο δύο ειδικοί παθολόγοι και μία σε μακρόχρονη αναρρωτική. Κι αυτό ενώ για την εύρυθμη λειτουργία της απαιτούνται τουλάχιστον εννέα μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι. Μάλιστα, η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της κλινικής, οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε παραίτηση πέντε ειδικευόμενους, οι οποίοι για μεγάλο διάστημα υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση. Για την κάλυψη των κενών δόθηκε εντολή σε τρεις γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε δύο γιατρούς γειτονικών Κέντρων Υγείας να καλύπτουν τις εφημερίες, ενώ με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, οι εφημερίες καλύφθηκαν από τέσσερις γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, κάτι που, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί, είναι επικίνδυνο.


Αντίστοιχα, για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, πριν τον Οκτώβρη του 2022 λειτουργούσε με 4 μόλις ακτινολόγους και έναν ακόμη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά την συνταξιοδότηση του ενός τον Οκτώβρη του 2022, έμειναν ουσιαστικά τρεις ακτινολόγοι, οι οποίοι, για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας. Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες εφημέρευσης, στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, ένας από αυτούς κατέρρευσε και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή για αρκετές εβδομάδες. Οι δύο γιατροί που απέμειναν εφημέρευαν εναλλάξ δύο και τρεις συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, με αποτέλεσμα η μία να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη να καταθέσει την παραίτησή της. Οι εφημερίες καλύπτονται από εννέα ακτινολόγους άλλων νοσοκομείων, οι τέσσερις από τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Νάουσας και τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και οι πέντε από Κέντρα Υγείας της περιοχής.


Το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150. Η λειτουργία του τον προηγούμενο χρόνο στηρίχτηκε σε ιδιώτη ογκολόγο, που ήρθε για να αναλάβει τους ογκολογικούς ασθενείς για μερικούς μήνες, ωστόσο παραιτήθηκε στο εξάμηνο, υποχρεώνοντας την ογκολόγο του νοσοκομείου να διακόψει την άδεια μητρότητας.


Σοβαρά προβλήματα σε όλες τις μονάδες


Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, οριακή είναι η λειτουργία και στα άλλα τμήματα, ενώ το επόμενο διάστημα, κινδυνεύουν η καρδιολογική λόγω συνταξιοδοτήσεων, η μαιευτική-γυναικολογική κλινική, η οποία έχει δύο μόλις μόνιμους γιατρούς, καθώς επίσης η παιδιατρική και η ψυχιατρική που στηρίζονται σε επικουρικούς και μετακινήσεις ιατρών. Στο ΩΡΛ τμήμα είναι κενές οι 3 από τις 4 οργανικές θέσεις, η οφθαλμολογική λειτουργεί με έναν οφθαλμίατρο, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν νευρολόγο, έναν κυτταρολόγο κι έναν γαστρεντερολόγο.


Παρόμοια είναι, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί, η εικόνα και στο νοσοκομείο της Έδεσσας, όπου στη χειρουργική κλινική υπάρχουν μόλις δύο μόλις γιατροί και η ΜΕΘ είναι κλειστή και στο ακτινολογικό δουλεύουν επίσης μόνο δύο ακτινολόγοι.


Το ίδιο ισχύει και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, της Κρύας Βρύσης που έχει κενές περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις γιατρών και των Γιαννιτσών, που έχει μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος). Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το 2011 υπήρχαν στο ΚΥ 35 γιατροί που έβλεπαν συνολικά τουλάχιστον 1.000 περιστατικά την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις εννέα γιατροί, πολλοί από αυτούς λίγο πριν από την σύνταξη, που βλέπουν συνολικά 1000 περιστατικά τον μήνα.


Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ, Χαράλαμπο Αποστολίδη, η εικόνα που παρουσιάζουν οι δομές υγείας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης του ΕΣΥ από όλες τις κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση, όπως και οι προηγούμενες. Γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά αρνούνται να πάρουν αποφάσεις για το ΕΣΥ. Οι λύσεις είναι αυτονόητες: μαζικές προσλήψεις, μισθολογική και εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε δεν θα υπάρξει λύση», είπε στη Voria.gr.


Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις προκηρύξεις θέσεων που έγιναν ήταν άγονες. «Οι μαζικές προσλήψεις που ζητάμε είναι αλληλένδετες με την ταυτόχρονη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες αποκαθίσταται μισθολογικά ο νοσοκομειακός γιατρός και γίνεται αυτομάτως πιο ελκυστική η θέση. Με τις μεμονωμένες προκηρύξεις ο γιατρός γνωρίζει ότι θα πρέπει να κάνει 12-15 εφημερίες, με μετακινήσεις, εντέλλεσθε, χωρίς αξιοπρεπή μισθό, οπότε δεν αξίζει. Θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και τα δύο. Δεν κοστίζουν τόσο, αλλά είναι σε αντίθεση με την πολιτική γραμμή ότι η υγεία πρέπει να είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό», τόνισε.


Οι υγειονομικοί ζητούν επίσης να μην εφαρμοστεί το σχέδιο που έπεσε στο τραπέζι για συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού.



Πηγή: voria.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365