Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Συνθετικός ιστός αναστρέφει τη στυτική δυσλειτουργία στους χοίρους, υποσχόμενη εξέλιξη για τον άνθρωπο

Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή
Ερευνητές στην Κίνα χρησιμοποίησαν τεχνητό ιστό για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας στους χοίρους, μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στο ανθρώπινο πέος.

«Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή, ωστόσο η σχετική ανάγκη είναι τεράστια», δήλωσε ο Xuetao Shi, ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Guangzhou της Νότιας Κίνας και επικεφαλής  συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Matter.

Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών βιώνουν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας και περίπου το 5% πάσχει από τη νόσο Peyronie. Η νόσος Peyronie είναι μια αγνώστου αιτιολογίας πάθηση κατά την οποία σχηματίζεται μια ινώδης πλάκα στο περίβλημα του πέους, γνωστή ως artificial tunica albuginea (ATA) προκαλώντας κάμψη ή/και στροφή ή βράχυνση του πέους κατά τη στύση ή επώδυνη στύση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία.

Οι Κινέζοι ερευνητές είπαν ότι κατά καιρούς, για την κατασκευή επιθεμάτων προς αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου περιβλήματος, έχουν χρησιμοποιηθεί άλλοι ιστοί από το σώμα αλλά συνήθως απορρίπτονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντίθετα, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα τεχνητό tunica albuginea από πολυβινυλική αλκοόλη που μιμείται την ελαστικότητα του φυσικού ιστού. Η πολυβινυλική αλκοόλη αποτελεί το πλέον χρησιμοποιούμενο υδατοδιαλυτό πολυμερές παγκοσμίως σε έναν ευρύ αριθμό βιοϊατρικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των φακών επαφής και της μηχανικής ιστών.

Εργαστηριακά πειράματα πριν από τη δοκιμή στους χοίρους

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν τον τεχνητό ιστό σε μικροσκοπικούς χοίρους Bama με τραύματα στο περίβλημα του πέους και σε συνδυασμό με μια ένεση φυσιολογικού ορού αποκατέστησαν τη στυτική λειτουργία 
σε βαθμό ίδιο σχεδόν με τη φυσιολογική. Πριν τη δοκιμή στους χοίρους οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα για να διερευνήσουν την τοξικότητα του τεχνητού ιστού και τη συμβατότητα του αίματος.

«Μετά την εφαρμογή του τεχνητού περιβλήματος στο τραυματισμένο πέος, η στύση επανήλθε στα φυσιολογικά και η μακροπρόθεσμη πρόγνωση ήταν ικανοποιητική», ανέφεραν οι ερευνητές. Ο Shi είπε ότι «τα αποτελέσματα ένα μήνα μετά τη διαδικασία έδειξαν ότι η ερευνητική ομάδα πέτυχε καλά, αν και όχι τέλεια, αποτελέσματα «επισκευής» του πέους στους χοίρους και ότι τα ευρήματα «υπόσχονται αποκατάσταση των τραυματισμών του πέους στον άνθρωπο» και μπορούν ενδεχομένως «να επεκταθούν σε πολλούς άλλους ιστούς που φέρουν ινώδες περίβλημα».

«Το επόμενο στάδιο θα είναι να εξετάσουμε την επιδιόρθωση ελαττωμάτων συνολικά στο πέος ή την κατασκευή ενός τεχνητού πέους μέσα από μια ολιστική προοπτική», είπε ο Shi. Οι ερευνητές θα διερευνήσουν επίσης τεχνικές για την επιδιόρθωση άλλων ιστών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και της ουροδόχου κύστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365