Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Επίδομα Εργασίας ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι το χάνουν

Ποιοι άνεργοι το χάνουν
Το επίδομα εργασίας μπορεί να καταβληθεί μια φορά εντός της ίδιας τριετίας και η πρόσληψη να είναι σε εργοδότη στον οποίο δεν έχετε απασχοληθεί τα δύο τελευταία έτη πριν από την έναρξη των επιδομάτων ανεργίας της ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ.

Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα καταβληθεί στους ανέργους που θα βρουν εργασία το επίδομα εργασίας. Ειδικότερα, η νέα αυτή παροχή μπορεί να καταβληθεί μια φορά εντός της ίδιας τριετίας και η πρόσληψη να είναι σε εργοδότη στον οποίο δεν έχετε απασχοληθεί τα δύο τελευταία έτη πριν από την έναρξη των επιδομάτων ανεργίας.


Το νέο επίδομα εργασίας θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά» ως κίνητρο και επιβράβευση για τη γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που προσλήφθηκαν από τις 29.12.2022 και μετά, κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματός τους για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της περιόδου επιδότησής τους.


Παράλληλα οι άνεργοι δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα εργασίας εφόσον προσλαμβάνονται:


- ως ωφελούμενοι σε Πρόγραμμα Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας

- σε επιχείρηση συζύγου ή συγγενούς α’ ή β’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας

- στο Δημόσιο, ως μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


Να σημειωθεί ότι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από τους επιδοτούμενους ανέργους για το «επίδομα εργασίας», τη νέα παροχή για τους επιδοτούμενους ανέργους που ξεκινούν να εργάζονται.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας ή βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων και προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους σε μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης, σε εργοδότη στον οποίο δεν είχαν απασχοληθεί τα δύο τελευταία έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους.


Για την καταβολή της παροχής, οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gov.gr/ipiresies/ ergasia-kai-asphalise/anergia/ epidoma-ergasias-paratase- epidomatos-anergias

και υποβάλλουν μια απλή δήλωση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η καταβολή του επιδόματος ξεκινά μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της ΔΥΠΑ για την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησής του.


Για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50 % του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του. Για παράδειγμα αν ο άνεργος βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης 5 μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους 7 μήνες.


Στόχος είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους που έχασαν τη δουλειά τους πριν από μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης αφετέρου να στηριχθούν με πρόσθετο εισόδημα εκείνοι που πραγματικά αναζητούν και βρίσκουν δουλειά.


Για παράδειγμα, άνεργος που θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας 407 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σταματάει να καταβάλλεται 30 Δεκεμβρίου 2023, έστω ότι βρίσκει εργασία τον Αύγουστο 2023 με μισθό 700 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο 2023 θα λαμβάνει το μισθό του συν μισό επίδομα ανεργίας δηλαδή 700 +203,5 = 903,5 ευρώ για 5 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365