Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Φάρμακα: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες

Τι έδειξε η μελέτη
Μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών σε φάρμακα διατρέχουν οι ηλικιωμένες γυναίκες σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of General Practice», αποκαλύπτει πως οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες να εμφανίσουν παρενέργειες σε φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι προσωπικοί τους γιατροί όπως μεταφέρει το news4health.


«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν πολλά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια σε σχέση με τους άντρες», δήλωσε η Έμα Γουάλας, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία.


Η ίδια, απαντώντας στα πιθανά ερωτήματα που μπορεί να γεννηθούν ύστερα από αυτή τη διαπίστωση, ανέφερε πως «οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ανταποκριθούν διαφορετικά στις επιδράσεις των φαρμάκων, τόσο τις ευεργετικές όσο και τις επιβλαβείς, και επίσης ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και διασπά τα φάρμακα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Ο τύπος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών».


«Καθώς γερνάμε, είναι πιο πιθανό να ζούμε με διάφορες μακροχρόνιες παθήσεις που απαιτούν πολλαπλά φάρμακα. Είναι καλό οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν μακροχρόνια δέκα ή περισσότερα φάρμακα, να επανεξετάσουν την φαρμακευτική τους αγωγή μαζί με τον γιατρό τους» πρόσθεσε.


Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ποια φάρμακα εντοπίστηκαν

Τα φάρμακα που καταγράφηκαν, από τους ερευνητές, να φέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιακών παθήσεων, ισχυρά παυσίπονα όπως η τραμαδόλη και αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη.


Παραδείγματα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν η ξηροστομία, το πρήξιμο του αστραγάλου, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία.


Τι έδειξε η μελέτη

Στην μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Ιρλανδία και διήρκησε έξι χρόνια, ένας στους τέσσερις εμφάνισε τουλάχιστον μία παρενέργεια.


Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έπαιρναν δέκα ή περισσότερα φάρμακα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια, δήλωσαν οι ερευνητές.


Ακόμη, οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες από τους άνδρες.


Ωστόσο, οι περισσότερες από τις παρενέργειες που εντοπίστηκαν ήταν ήπιες και εξαφανίστηκαν, μόνο το 11% ήταν μέτριας σοβαρότητας και οκτώ ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν.


«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε ηλικιωμένους με πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, καθώς συχνά παρουσιάζονται ως μη ειδικά συμπτώματα», έγραψαν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους.


«Οι γενικοί γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν την εμφάνιση παρενέργειων σε φάρμακα που συνταγογραφούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και σε άλλα περιβάλλοντα περίθαλψης. Η μείωση της συνταγογράφησης αναποτελεσματικών φαρμάκων, καθώς και εκείνων που δεν ενδείκνυνται πλέον κλινικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών», πρόσθεσαν.


Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365