Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Αυτά τα ποτά είναι οι άγνωστοι «φίλοι» του καρκίνου

Ο άγνωστος «φίλος» του καρκίνου

Επικίνδυνα για την υγεία και τη μακροζωία τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένας παράγοντας όμως φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο το θάνατο από επιπλοκές διάφορων τύπων καρκίνου.

Αυξημένη θνησμότητα και σοβαρός κίνδυνος νόσησης με διάφορους τύπους καρκίνου «κρύβουν» ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, με την παχυσαρκία να εκτοξεύει τα ποσοστό επικινδυνότητας, σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention .


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Marjorie L. McCullough από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία στην Ατλάντα εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των σακχαρούχων ποτών και των τεχνητά σακχαρούχων ποτών και της θνησιμότητας από όλους τους καρκίνους, μαζί με τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και 20 τύπους καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών.


Συνολικά, 934.777 συμμετέχοντες που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συνήθη κατανάλωση των σακχαρούχων και τεχνητά σακχαρούχων ποτών. Οι θάνατοι καταγράφηκαν μέχρι το 2016.


Ο άγνωστος «φίλος» του καρκίνου

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν 135.093 θάνατοι από καρκίνο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα σακχαρούχα ποτά καθημερινά, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν από κάποια μορφής καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου τα συγκεκριμένα ποτά. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τα άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος.


Ειδικότερα, τα σακχαρούχα ποτά συσχετίστηκαν με αυξημένη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και των νεφρών. Αναφορικά με τα τεχνητά σακχαρούχα ποτά, ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος ήταν αυξημένος για τον αντίστοιχα αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).


«Αν και η κατανάλωση των σακχαρούχων ποτών έχει μειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόσληψη παραμένει υψηλή» επισημαίνουν οι ερευνητές. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι «περαιτέρω έρευνα σχετικά με την επίδραση και των δύο τύπων ποτών με τον κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα είναι δικαιολογημένη για να προσδιοριστεί εάν αυτές οι συσχετίσεις είναι αιτιώδεις ή συγχέονται από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και εάν διαμεσολαβούνται μέσω του ΔΜΣ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365