Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Οι πέντε «υγιεινές» τροφές που είναι τελικά χειρότερες... από ένα γλυκάκι

Οι πέντε «υγιεινές» τροφές που είναι τελικά χειρότερες... από ένα γλυκάκι
Προσέξτε τις έξυπνες τακτικές... μάρκετινγκ: Δεν είναι όλα τα «υγιεινά» τρόφιμα στην πραγματικότητα ωφέλιμα για εσάς.

Όλο και περισσότερα είδη τροφίμων προωθούνται στην αγορά ως «υγιεινά» στις μέρες μας. Πολλά από αυτά έχουν πράγματι σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν μεγάλη διαφορά όταν παίρνουν την θέση του junk food ή γλυκών και λιπαρών τροσφών.


Άλλα τρόφιμα, πάλι, βρίσκουν τρόπους να μειώσουν τις θερμίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα λιπαρά, προσφέροντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές τροφές.


Ίσως δεν θα μπορούσατε, πάντως, να μαντέψετε ποια από αυτά τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως «υγιεινά» είναι στην πραγματικότητα χειρότερα για τον οργανισμό από τα γλυκά!


Αποξηραμένα φρούτα

Κι όμω τα φρούτα - τουλάχιστον τα αποξηραμένα - μπορεί να είναι χειρότερα από τα γλυκά. 


Ενώ τα φρούτα θεωρούνται γενικά υγιεινή τροφή, τα αποξηραμένα φρούτα είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες. Είναι επίσης συνήθως μικρότερα σε μέγεθος, καθιστώντας εύκολο να φάτε περισσότερα από ό,τι θα τρώγατε από φρέσκα φρούτα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους", εξηγεί η διατροφολόγος Trista Best στο eatthis.com.


Αντί να στρέφεστε στα αποξηραμένα φρούτα, προτιμήστε φρέσκα φρούτα που είναι εξίσου βολικά με τα αποξηραμένα, όπως τα μήλα, οι μπανάνες και οι [σταφίδες].


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς τα αποξηραμένα φρούτα. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις βασικές τροφείς που δεν πρέπει να εγκαταλείψετε για να χάσετε βάρος - απλώς φροντίστε να τα τρώτε με μέτρο.


Γκρανόλα

Αν και πολλές εταιρείες έχουν προμοτάρει την γκρανόλα ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε άλλα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, πολλοί τύποι γκρανόλας χρησιμοποιούν διάφορα έλαια για να «δέσουν» τους κόκκους μεταξύ τους, οι οποίοι στη συνέχεια γλυκαίνουν με τι άλλο; Με ζάχαρη.


Η γκρανόλα συχνά πλασάρεται στην αγορά ως υγιεινή επιλογή, αλλά μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη, λέει η Best.


Είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και να επιλέγετε γκρανόλα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη [που επίσης] είναι φτιαγμένη με δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά.


Ενεργειακές μπάρες

Οι ενεργειακές μπάρες έχουν βρει την θέση τους μεταξύ των τροφών που «επιβάλλονται» στη διατροφή των αθλητών.


Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής όσων αθλούνται και οι ενεργειακές μπάρες πάνε χέρι-χέρι, αυτή η τροφή έχει ένα αρκετά αμφιλεγόμενο διατροφικό υπόβαθρο.


Όταν γυρίσετε τη μπάρα και διαβάσετε τις διατροφικές πληροφορίες, μπορεί να σας εκπλήξουν τα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και λιπαρών.


Οι ενεργειακές μπάρες συχνά προωθούνται στην αγορά ως ένα υγιεινό, βολικό σνακ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, εξηγεί η Best.


Είναι σημαντικό να επιλέγετε ενεργειακές μπάρες που είναι φτιαγμένες με δημητριακά ολικής αλέσεως και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.


Δεν είναι κάθε μπάρα χειρότερη από μια σοκολάτα!


Μπάρες δημητριακών

Τα παραδοσιακά δημητριακά έχουν κακή διατροφική φήμη και όχι άδικα, καθώς πολλές εκδόσεις αυτού του βασικού πρωινού έρχονται γεμάτες ζάχαρη.


Ενώ ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μην προκαλούν την ίδια διατροφική ζημιά, πιθανότατα δεν είναι αυτά που θα βρείτε σε μορφή μπάρας δημητριακών.


Το κατεξοχήν «υγιεινό πρωινό για το δρόμο» περιέχει σχυνά περισσότερη ζάχαρη από μια σοκολάτα και συχνά εξίσου λίγες φυτικές ίνες, σημειώνει η διατροφολόγος Yelena Wheeler.


Frozen yoghurt

Αν έπρεπε να σερβίρετε ένα υγιεινό επιδόρπιο, το παγωμένο γιαούρτι εν είδει παγωτού - γνωστό ως frozen yoghurt - μοιάζει με την προφανή επιλογή. 


«Πολλές ποικιλίες περιέχουν πολλή ζάχαρη - συχνά περισσότερη από τα γλυκά και το κανονικό [παγωτό]», λέει η Lisa R. Young, συγγραφέας του βιβλίου Finally Full, Finally Slim.


«Επειδή, μάλιστα, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι γιαούρτι, συχνά τρώνε μεγαλύτερη μερίδα».


Στην πραγματικότητα, το frozen yoghurt σπάνια μπορεί να θεωρεί μια υγιεινή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365