![]() |
Διαβάστε Παρακάτω |
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα θα ανακοινώσει οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι η παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς -όπως είπε- είναι επ' ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μιλώντας στον Σκάι ότι αυτή τη στιγμή η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή, οι δείκτες είναι θετικοί και καλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως υπάρχουν και προβλήματα από εξωγενείς κρίσεις.
Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα κόκκινα δάνεια
Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν κοκκινίσει και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις.
Μελλοντικά, είπε, το φαινομένο θα γίνει ακόμη χειρότερο γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων και με το τραπεζικό σύστημα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.
Δεν θα μπορούσαμε, πρόσθεσε, να καταβάλλουμε στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των κόκκινων δανείων.
Για την παρέμβαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε ότι στόχος είναι να πιάνει την περίμετρο των δανειοληπτών αυτών που έχει αυξηθεί η δόση τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Η περίμετρος αυτών που φαίνεται να έχουν αύξηση είναι περίπου 80.000 δανειολήπτες, είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα διευρυμένα κριτήρια για ευάλωτους και ενήμερους δανειολήπτες προσθέτοντας ότι το 50% της αύξησης των δόσεων το πληρώνουν οι τράπεζες.
Αναφορικά με τον όγκο των κόκκινων δανείων είπε ότι οι τράπεζες έχουν το 9%, τα άλλα είναι στους διαχειριστές δανείων.
Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία
Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε σε τρία ενθαρρυντικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία:
Το 2022, μια δύσκολη χρονιά, οι πολίτες σε ποσοστό 84% πήρωσαν με συνέπειες όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις - ιστορικό ρεκόρ.
Την τελευταία 4ετία έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν είναι 400.000 λιγότεροι από το 2018.
Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος είναι στο 62% του συνολικού χρέους, ενώ το είχαμε παραλάβει στο 70%.
Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα χρέη είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστική, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Η λύση είναι να βοηθήσεις την κοινωνία να ρυθμίσει τις οφειλές, όπως με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς συμβάσεις, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Για τους διαχειριστές δανείων
Για τους διαχειριστές δανείων είπε ότι οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, καθώς πολλοί που έχουν κάνουν ρύθμιση δεν μπορούν να την τηρήσουν λόγω ακρίβειας που έχει προκύψει εξωγενώς.
Τέλος, σημείωσε ότι και το 2023 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών, τονίζοντας ότι αυτή η παράμετρος κάνει ακόμη πιο ανεαφική την πρόταση της αντιπολίτευσης. «Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365