Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Θ. Τζάκρη: «Έντονες είναι ανησυχίες στον αγροτικό κόσμο για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τους ανοιξιάτικους παγετούς»

Απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιεί και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία τον ενημερώνει για τη δυσμενή κατάσταση των αγροτών στην Πέλλα σε συνέχεια ανοιξιάτικων παγετών που σημειώνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, με αποτέλεσμα όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα κλπ) που βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας - πτώση κάλυκα, καθώς και όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί που έχουν βλαστήσει να υποστούν σημαντικές ζημιές με σοβαρές επιπτώσεις στην αναμενόμενη τοπική παραγωγή. 

Σημειώνοντας στην επιστολή της ότι έχει γίνει αποδέκτης των έντονων προβληματισμών και της απόγνωσης των αγροτών της Πέλλας, καθώς βλέπουν για 6η συνεχόμενη χρονιά τους κόπους τους να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών και ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος παραγωγής, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: πρώτον να εντάξει τις εν λόγω ζημιές από τον παγετό στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και δεύτερον ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων, δαμάσκηνων, κερασιών και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τους πρόσφατους ανοιξιάτικους παγετούς ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


«ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ

Βενιζέλου 85-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Στουγιαννάκη 6- ΕΔΕΣΣΑ

theotzakri@gmail.com

 

Γιαννιτσά 27/4/23

 

 

​​​​Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

​​​​Κοιν: Πρόεδρο ΕΛΓΑ

 

 

ΘΕΜΑ: «Ζημιές στις καλλιέργειας της Πέλλας από τους ανοιξιάτικους παγετούς»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή της Πέλλας σχεδόν σε καθημερινή βάση επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές ισχυρός παγετός. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις για αρκετές ώρες επικράτησαν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός με αποτέλεσμα όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα κλπ) που βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας - πτώση κάλυκα, καθώς και όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί που έχουν βλαστήσει να υποστούν σημαντικές ζημιές με σοβαρές επιπτώσεις στην αναμενόμενη τοπική παραγωγή.

Επανειλημμένα, σας έχω αναφέρει τόσο με προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με τις ζημιές από τις πρόσφατες σφοδρές χαλαζοπτώσεις αλλά και με σχετικές Ερωτήσεις μου προς την Βουλή, ότι είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Πέλλας- καλλιεργητές δενδρωδών καλλιεργειών (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων, κερασιών, δαμάσκηνων, ακτινιδιών  κλπ.) θα χάσουν μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το  εισόδημα τους διαρκώς να μειώνεται.

Επιπλέον, έχω γίνει αποδέκτης των έντονων προβληματισμών και της  απόγνωσης, των αγροτών της περιοχής μου της Πέλλας, καθώς βλέπουν για μια ακόμη φορά τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών και υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος παραγωγής.  


Προς τούτο, είναι επιτακτική η ανάγκη, ο ΕΛΓΑ, πρώτον να εντάξει τις εν λόγω ζημιές από τον παγετό στις αποζημιώσεις του Οργανισμού και δεύτερον να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων, δαμάσκηνων, κερασιών και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τους πρόσφατους ανοιξιάτικους παγετούς ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.


Ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου,

 

με εκτίμηση

Θεοδώρα Τζάκρη

Υποψήφια Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365