Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

«Μπλόκο» σε χιλιάδες εφάπαξ λόγω οφειλών ακόμα και για 100 ευρώ

Διαβάστε Παρακάτω

Περίπου 2.500 εφάπαξ φαίνεται ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν στους δικαιούχους λόγω οφειλών...

Όπως εξηγεί ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης αυτή τη στιγμή βρίσκονται παγωμένα 2.500 εφάπαξ που δεν μπορούν να καταβληθούν στους συνταξιούχους εξαιτίας φορολογικών οφειλών. Αυτό ισχύει ακόμη και για ποσά 100 ευρώ.

Για την καταβολή του εφάπαξ απαραίτητο είναι η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας από τους συνταξιούχους - δικαιούχους εφάπαξ.


Για να πάρουν τα χρήματα, θα πρέπει είτε να προβούν σε ρύθμιση οφειλής είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς, και πάντως χωρίς να προηγηθεί συμψηφισμός σύνταξης ή και εφάπαξ με την οφειλή, γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο όταν το χρέος είναι στο Δημόσιο.Να σημειωθεί ότι ο νόμος ορίζει πως πλέον τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.


Ειδικότερα σύμφωνα με τα ισχύοντα (Ν. 4921/2022) καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.


Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.


Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.


Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2022. Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.


Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.


Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2022 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2022, χωρίς τόκο.


Στο μεταξύ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν τελικά σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ 4.200 δικαιούχοι εφάπαξ επιδόματος ύψους συνολικά 93,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ κυρίως του δημοσίου τομέα με μέσο ποσό τα 22.942 ευρώ και 15.881 ευρώ για τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ αναμένεται να εξαλειφθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365