Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Αύξηση 10,9% στο εισόδημα των νοικοκυριών το 4ο τρίμηνο του 2022

Αύξηση κατά 3,42 δισ. ευρώ ή 10,9%

Αύξηση κατά 3,42 δισ. ευρώ ή 10,9% σημείωσε το δ’ τρίμηνο πέρυσι το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά και ανήλθε σε 34,94 δισ. ευρώ έναντι των 31,52 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 


Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,7 δισ. ευρώ σε 37,4 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το ποσοστό αποταμίευσης ήταν -7,1% το δ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το δ’ τρίμηνο του 2021.


Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, προκύπτουν επίσης τα εξής:


Οι ιδιωτικές επενδύσεις (οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθαν στο ποσό των 4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,5% σε σύγκριση με 21% το δ’ τρίμηνο του 2021.


Το δ’ τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ύψους 8,51 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,27 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 32,48 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 6,33 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 23,98 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ.


Ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 0,4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021 που η καθαρή λήψη δανείων ήταν 2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, καταγράφηκε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, τρεχουσών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων 2,44 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,15 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Ως αποτέλεσμα, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 6,07 δισ. ευρώ. Το δ’ τρίμηνο του 2021 η καθαρή λήψη δανείων ανέρχονταν σε 4,13 δισ. ευρώ.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365