Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πανελλήνιες 2023: Ασανσέρ οι βάσεις σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Σταθερός παραμένει ο αριθμός στη σχολή πυροσβεστών

Σημαντική η μείωση του αριθμού εισακτέων στις περισσότερες κατηγορίες σχολών ενστόλων για τις φετινές Πανελλήνιες 2023, με τον πήχη να ανεβαίνει για τους υποψηφίους.


Στις στρατιωτικές σχολές παρά την ενημέρωση ότι θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των εισακτέων οι θέσεις μειώθηκαν κατά 100, ενώ μείωση υπάρχει και στις σοχλές του Λιμενικού.


Σταθερός παραμένει ο αριθμός στη σχολή πυροσβεστών ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι αστυνομικές σχολές που έχουν αύξηση κατά 100 εισακτέους.


Ο αριθμός εισακτέων αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την πορεία των βάσεων, με τις μειωμένες θέσεις να θεωρείται ότι ανεβάζουν τον πήχη για τους υποψηφίους εξαιτίας του περιορισμού της προσφοράς θέσεων.


Στρατιωτικές σχολές


Ο υψηλός συντελεστής της ελάχιστης Βάσης εισαγωγής που είχε θέση η σχολή ευελπίδων για τις πανελλαδικές του 2022, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κενές 139 θέσεις πέρυσι, με τον υπουργό Άμυνας να κάνει λόγο πριν μερικούς μήνες για μεταφορά θέσεων στις επόμενες χρονιές.


Παρόλα αυτά ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στο σύνολο των στρατιωτικών σχολών διαμορφώθηκε στις 1.335 θέσεις έναντι 1.438 πέρυσι.


Μικρή μείωση έχει η σχολή Ικάρων στο σύνολο των τμημάτων της με συνολικό αριθμό 150 εισακτέους έναντι 170 πέρυσι.


Επίσης μειωμένες οι θέσεις και στη σχολή Μονίμων υπαξιωματικών με 280 εισακτέους έναντι 330 πέρυσι, στη σχολή ΣΜΥΝ με 163 εισακτέους έναντι 186 και στη σχολή ΣΜΥΑ με 185 εισακτέους έναντι 200 πέρυσι.


Αν και συνολικά οι απώλειες φτάνουν τις 103 θέσεις η κατανομή των περικοπών δεν παρουσιάζει ακρότητες, με τη μείωση να κυμαίνεται ανά ειδικότητα σε σχολή από 2 θέσεις έως και 20 και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις φετινές βάσεις εισαγωγής.


Αστυνομικές σχολές


Σημαντική ήταν η αύξηση στις αστυνομικές σχολές με 100 επιπλέον εισακτέους.


Ειδικότερα στη σχολή αστυφυλάκων ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 850 άτομα αντί για 730 που ήταν πέρυσι.


Μικρότερος από την περασμένη χρονιά θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στην σχολή αξιωματικών με 100 πρωτοετείς αντί για 117 πέρυσι.


Συνολικά ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέους την προηγούμενη χρονιά.


Η αύξηση αυτή είναι πιθανό να πιέσει προς τα κάτω την περσινή βάση που κινήθηκε στα 14.830 μόρια.


Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η σχολή έχασε πάνω από 1.500 μόρια καταγράφοντας πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που κινούνταν πάνω από 16.000 μόρια.


Αντίθετα οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στη σχολή αξιωματικών ίσως πρέπει να περιμένουν μία μικρή άνοδο λόγω της μικρής περικοπής στις θέσεις.


Η σχολή αυτή έχει μια από τις υψηλότερες τάσεις καθώς πέρυσι έφτασε τα 17.760 μόρια.


Λιμενικό


Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων, με τον αριθμό στη σχολή δοκίμων σημαιοφόρων λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής να έχει μειωθεί στους 24 από 27 και στη σχολή λιμενοφλάκων στους 60 από 100.


Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται στάσιμη ή μικρή άνοδος της βάσης λόγω μείωσης των εισακτέων.


Στην περίπτωση της πυροσβεστικής ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε ο ίδιος στους 170 σύνολο, με τις σχολές αξιωματικών και πυροσβεστών να καταγράφουν περυσι 18.350 και 16.600 μόρια ως βάση εισαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365