Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς «δικαιούται» να βάλει κάθε ψηφοφόρος της Π.Ε. Πέλλας

Πόσους σταυρούς «δικαιούται» να βάλει κάθε ψηφοφόρος της Π.Ε. Πέλλας

Παρά το ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι συνήθως αναγράφουν στον πίνακα της σχολικής αίθουσας που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο τον ανώτατο αριθμό των σταυρών που επιτρέπονται ανά περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν πόσους σταυρούς θα βάλουμε.

Το πόσοι θα είναι οι σταυροί που επιτρέπεται να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Μέχρι δύο σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι της Π.Ε. Πέλλας.


Να σημειωθεί καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι τσεκ ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο.


Προσοχή: Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.


Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι το στυλό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι είτε μπλε είτε μαύρου χρώματος.


Κατά το παρελθόν έχουν θεωρηθεί άκυρα ψηφοδέλτια που έχει βρεθεί αντί για σταυρό να έχουν π.χ. μια ημισέληνο (ενδεχομένως από Έλληνα πολίτη μουσουλμανικού θρησκεύματος), ή ο σταυρός να έχει επιπλέον κυκλωθεί ή να έχει χρησιμοποιηθεί στυλό κόκκινου, πράσινου ή άλλου χρώματος.


Πάντως, αν μπερδευτούμε και βάλουμε περισσότερους σταυρούς απ’ όσους πρέπει, το ψηφοδέλτιο δε θεωρείται άκυρο. Απλώς δεν προσμετράται για κανέναν από τους υποψήφιους βουλευτές και πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Είναι δηλαδή σαν να μην έχουμε βάλει κανέναν σταυρό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σταυρών που θα βάλουμε φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες του Ιουλίου 2019, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί καθώς υπήρξε ανακατανομή των εδρών σε μια σειρά από περιοχές, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.


Στους νομούς που υπήρξε αύξηση του πληθυσμού θα εκλέγονται πλέον περισσότεροι βουλευτές και άρα θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερους σταυρούς και σε περιοχές που καταγράφηκε συρρίκνωση του πληθυσμού, μειώθηκαν οι έδρες οπότε θα μπορούσε να είναι και λιγότεροι οι σταυροί. Στην πράξη όμως ως προς τη σταυροδοσία δεν θα έχουμε αλλαγές, καθώς οι μεταβολές που υπήρξαν ήταν αμελητέες. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών οι έδρες μειώνονται από 14 σε 13, αλλά ο αριθμός των σταυρών παραμένει ίδιος, δηλαδή τέσσερις.


Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:


Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.

Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.

Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς.

Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Οι περιφέρειες ανά αριθμό σταυρών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια έχουν ως εξής:


Μέχρι 4 σταυρούς

Α’ Αθήνας

Βόρειος Τομέας Αθήνας

Νότιος Τομέας Αθήνας

Α’ Θεσσαλονίκης

Μέχρι 3 σταυρούς

Δυτικός Τομέας Αθήνας

Β’ Πειραιώς

Ανατολική Αττική

Αχαΐα

Β’ Θεσσαλονίκης

Λάρισα

Μέχρι 2 σταυρούς

Α’ Πειραιώς

Δυτική Αττική

Αιτωλοακαρνανία

Δωδεκάνησα

Έβρος

Εύβοια

Ηλεία

Ημαθία

Ηράκλειο

Ιωάννινα

Καβάλα

Καρδίτσα

Κοζάνη

Κορινθία

Κυκλάδες

Μαγνησία

Μεσσηνία

Πέλλα

Πιερία

Σέρρες

Τρίκαλα

Φθιώτιδα

Χανιά

Έναν σταυρό

Αργολίδα

Αρκαδία

Άρτα

Βοιωτία

Γρεβενά

Δράμα

Ευρυτανία

Ζάκυνθος

Θεσπρωτία

Καστοριά

Κέρκυρα

Κεφαλλονιά

Κιλκίς

Λακωνία

Λασίθι

Λέσβος

Λευκάδα

Ξάνθη

Πρέβεζα

Ρέθυμνο

Ροδόπη

Σάμος

Φλώρινα

Φωκίδα

Χαλκιδική

Χίος

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00 της Κυριακής 21 Μαΐου, ενώ περίπου στις 21:00 αναμένεται το 80% των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365