Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Χρυσοβαλάντης Μιλτιάδης: Καινοτόμες πολιτικές πρόληψης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δελτίο Τύπου

Τις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε σημαντικά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, στη βελτίωση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και τέλος, στην εξέλιξη των επιστημών υγείας και στην αλματώδη ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας.

 

Ωστόσο, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος συνδέεται με την  αύξηση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία λόγω ανθυγιεινούς διατροφής και έλλειψης ασκήσεως, σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την εφαρμογή, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της υγείας, προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας για όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησαν καινοτόμες πολιτικές πρόληψης στο γενικό πληθυσμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα,  με το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν μαστογραφιών σε περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Μέχρι στιγμής, σε σύνολο 120.000 μαστογραφιών, έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε πρώιμο στάδιο σε 7.500 γυναίκες. Η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες έτσι ώστε οι ασθενείς να ανταποκριθούν καλύτερα στη θεραπεία. Το δεύτερο πρόγραμμα πρόληψης αφορά στην παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (2.432.000 γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών), ενώ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται η υλοποίηση άλλων δύο. Πρόκειται για τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου (δικαιούχοι 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων (5.706.125 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών). Τέλος, τον Ιούνιο ξεκινά πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο επιπλέον εστιάζει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες, στη μείωση του ποσοστού καπνιστών ενηλίκων στο 25% έως το 2027, και στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του δέρματος για ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για ουσιαστικές οριζόντιες παρεμβάσεις οι οποίες συνδέονται με βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, σημαντική μείωση της νοσηρότητας, καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία, μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μείωση του κόστους υγείας και κατά συνέπεια σημαντική εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών. 

Όσοι υπηρετούμε στον χώρο της υγείας, βλέπουμε με χαρά να υλοποιούνται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας πολιτικές που στοχεύουν στην διατήρηση της καλής υγείας του γενικού πληθυσμού, και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών. 


Χρυσοβαλάντης Μιλτιάδης

Νοσηλευτής ΠΕ, M.Sc. 

Συντονιστής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Γραμματείας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας


Βιογραφικό

Ο Χρυσοβαλάντης Μιλτιάδης σπούδασε Νοσηλευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-2011) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Sc.)  «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2018-2021) με βαθμό 8,80/10 (Άριστα). 

Εργάζεται ως Νοσηλευτής Αιμοκάθαρσης στο Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο Πέλλας (09/2013 έως σήμερα) και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή και την παρουσίαση επιστημονικών εργασιών, μετά από κρίση, σε συνέδρια νεφρολογίας, νεφρολογίας νοσηλευτών και καρδιολογικής νοσηλευτικής. Μάλιστα 2 από αυτές έλαβαν τιμητική διάκριση. Είναι συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας) σε 3 δημοσιεύσεις, μετά από κρίση, στο επιστημονικό περιοδικό «Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής» της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό όντας υπεύθυνος εθελοντισμού της ΔημΤΟ ΝΔ Αλμωπίας (10/2020 έως 09/2021), ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 είναι Συντονιστής της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.


Facebook: Chrysovalantis Miltiadis 

Instagram: chrysovalantis_miltiadis

Email: chrysovalantis.miltiadis@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365