Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Αυτόματη διαγραφή από πλατφόρμες ακινήτων σε όσους δηλώνουν «μαϊμού» μητρώο

Αυτόματη διαγραφή από πλατφόρμες ακινήτων

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η φορολογική διοίκηση και οι τρεις μεγάλες πλατφόρμες προχωρούν στη σύναψη ενός νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο θα οδηγήσει στον εντοπισμό όσων αποφεύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Το νεο πρωτόκολλο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την αναλυτική και ποιοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ τόσο για τα εισοδήματα που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για το μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες.


Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν ΑΜΑ είτε δηλώνουν μαϊμού μητρώο.


Από τους ελέγχους που έγιναν στην πλατφόρμα διαπιστώθηκε ότι εγγεγραμένα είναι 140.000 ακίνητα από τα οποία το 37% είχε δηλώσει ψεύτικο ΑΜΑ.


Από το 2024 τα ποσά βραχυχρόνιων μισθώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα στο Ε2 βάσει των στοιχείων που αντλούνται από τις πλατφόρμες.


Ωστόσο, διαχειριστές και ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τους κωδικού καθώς ενδεχομένως να έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους με άλλους τρόπους.


Οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.


Αυτό σημαίνει ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω έξυπνων εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο ακινήτων.


Θα πρέπει λοιπόν όσοι έχουν διαπιστώσει λάθος στοιχεία και παραλείψεις στα ακίνητά τους στις αρχικές δηλώσεις να τα διορθώσουν πριν την οριστικοποίησή τους.


Όσοι δεν διορθώσουν και δεν τελειοποιήσουν τις αρχικές τους δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμη και αν δεν είναι οι τελικοί που δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365