Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Χαλκιδική: «Αχόρταγη» αρκούδα ρήμαξε τα μελίσσια - Ανάστατοι κάτοικοι και παραγωγοί

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει μια αρκούδα στους κατοίκους

Η αρκούδα κόβει βόλτες στην ορεινή Χαλκιδική και όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί, έχει ρημάξει τα μελίσσια των παραγωγών.


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει μια αρκούδα στους κατοίκους, τους μελισσοκόμους αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται μόνιμα στο Δάσος του Χολομώντα στη Χαλκιδική.


Ήδη εδώ και μια εβδομάδα έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε μελίσσια στο Βάβδο, στον Ταξιάρχη στα Βράσταμα αλλά και στον Πολύγυρο. 


Σύμφωνα με τους κατοίκους πρώτη φορά συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στα μελισσοκομεία της περιοχής καθώς η άγρια πανίδα του Χολομώντα δεν περιλάμβανε ποτέ τέτοιο ζώο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται στο δάσος να μην είναι εξοικειωμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις.


Η αρκούδα κόβει βόλτες στην ορεινή Χαλκιδική και όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί, έχει ρημάξει τα μελίσσια των παραγωγών.


Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γιωρούδη, κάτοικο Ταξιάρχη, η αρκούδα κατέστρεψε συνολικά 40 μελίσσια. Το θέμα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς οι κάτοικοι του Ταξιάρχη έχουν θορυβηθεί, και προειδοποιούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ανησυχώντας ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πέρα από τις ζημιές στα μελίσσια, οι περισσότεροι που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες συχνά παίρνουν μαζί τα παιδιά και τα εγγόνια τους, ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κυκλοφορούν στο δάσος για βόλτα και αναψυχή ακόμη και τις βραδινές ώρες.


«Εδώ και μια βδομάδα που εμφανίστηκε στην ορεινή περιοχή του Ταξιάρχη έχει ρημάξει την περιουσία μας», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου και διευκρινίζει ότι: «στο μελισσοκομείο μας χτύπησε δύο φορές, την πρώτη η καταστροφή ήταν μεγάλη περίπου 40 κυψέλες από τις οποίες τις 10 της κατέστρεψε εντελώς».


Όσον αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «είμαστε στο περίμενε…σήμερα το πρωί ξαναήρθαμε και αντικρίσαμε πάλι τα ίδια, αυτήν την φορά μας έφαγε 3, όπως φαίνεται είχε χορτάσει από τα προηγούμενα….τι να πω μάλλον έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο μέλι μας όπως και ο περισσότερος κόσμος», καταλήγει με έντονη την αίσθηση του χιούμορ ο μελισσοκόμος της περιοχής.


Με επιστολή της προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δασών, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αλλά και τον «Αρκτούρο» και την «Καλλιστώ» η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου προτρέπει στη λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η σύλληψη, η απομάκρυνση και η επανένταξη του ζώου σε βιότοπο με αντίστοιχο πληθυσμό ή στη δομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365