Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Επιδότηση διακοπών: Αλλαγές και νέοι δικαιούχοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό, ανοίγει και ο Τουρισμός για Όλους

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ 

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού θα μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι με ενεργή σύμβαση εργασίας και εργαζόμενοι που το 2022 είχαν έστω και ένα ένσημο. Στο καπάκι ανοίγουν οι αιτήσεις και για τον Τουρισμό για Όλους.


Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ που αφορά 300.000 εργαζόμενους και ανέργους και 25.000 συνταξιούχους σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews. 


Ειδικότερα μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγει η σχετική ΚΥΑ και στην συνέχεια εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.


Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού θα μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι με ενεργή σύμβαση εργασίας και εργαζόμενοι που το 2022 είχαν έστω και ένα ένσημο. 

Δικαιούχοι είναι επίσης οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.


Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).


Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.


Παράλληλα θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20% όχι μόνο για τον Αύγουστο που προβλεπόταν πέρσι αλλά και για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.


Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις. Στις νήσους Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, καθώς και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις, στη Νήσο Σάμο και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.


Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.


Πώς γίνεται η μοριοδότηση των αιτήσεων 


Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν: α) το πραγματικό δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση-είτε φορολογείται με τις γενικές διατάξεις είτε είναι απαλλασσόμενο του φόρου είτε φορολογείται αυτοτελώς - φορολογικού έτους 2020 και β) ο αριθμός ανηλίκων τέκνων.


Τα μόρια ανά κριτήριο ορίζονται ως εξής:


Για το α' κριτήριο:


1. για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,


2. για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,


3. για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 €: 10 μόρια.


Για το β' κριτήριο: από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.


Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαιούχων αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Παράλληλα θα τρέξει και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα αφορά επιπλέον 25.000 επιταγές για συνταξιούχους. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).


Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee


Ανοίγει και ο Τουρισμός για Όλους


Αμέσως μετά τον Κοινωνικό Τουρισμό, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, αναμένεται να ανοίξει και ο Τουρισμός για Όλους. Τέλη Ιουνίου λήγουν τα voucher για όσους κληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 που πρακτικά σημαίνει οτι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να πάρει σκυτάλη η νέα κλήρωση όπου θα αναδειχτούν νέοι δικαιούχοι για φθηνές διακοπές το καλοκαίρι.


Υπενθυμίζεται οτι ο «Τουρισμός για Όλους» δίνει voucher ύψους 150 ευρώ, που μπαίνει σαν άυλη κάρτα στο κινητό. Μπορεί να εξαργυρωθεί όπου και όπως επιθυμεί ο δικαιούχος στις διακοπές του, δηλαδή σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή.


Πέρσι η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr είχε ανοίξει περί τα μέσα Ιουνίου. Φέτος, όμως, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο «Κοινωνικός Τουρισμός» θα ανοίξει νωρίτερα, συμπαρασύροντας νωρίτερα το άνοιγμα για το «Τουρισμός για Όλους». Τα voucher θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τον Ιούλιο του 2023, οπότε και λήγουν τα περσινά.


Και φέτος αναμένεται η πλατφόρμα να ανοίγει κλιμακωτά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Υπενθυμίζεται οτι τα voucher των 150 ευρώ μπαίνουν σε άυλη κάρτα στο κινητό και οι δικαιούχοι μπορούν να τα εξαργυρώσουν σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365