Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν από ξηρασία

Δυστυχώς δεν θα έχουμε επιστροφή πίσω

Μεγάλη προσοχή φέτος με τις φωτιές συνέστησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε όλες τις δραστηριότητές μας στη φύση.


«Η ξηρασία και η έλλειψη του χειμώνα, καθώς χάσαμε το μισό χειμώνα φέτος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ξηρασίας», ανέφερε την Τρίτη ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου και τόνισε πως η μείωση της υγρασίας του εδάφους έχει σοβαρές συνέπειες όπως η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.


Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τις προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2023, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο που να κάνει εποχική πρόβλεψη για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι. Είναι υποθέσεις».


Και όπως επισήμανε «από κλιματικής πλευράς κανείς δεν γνωρίζει πόσο ζεστό θα είναι, τι καύσωνα θα έχουμε και πόσες ημέρες με επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών θα έχουμε τους επόμενους μήνες».


Με δεδομένο ότι το κλίμα είναι αποσταθεροποιημένο ο διακεκριμένος επιστήμονας δήλωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την κλιματική αλλαγή - δηλαδή τα αέρια του θερμοκηπίου που εμποδίζουν τη γη να ψυχθεί.


«Δυστυχώς δεν θα έχουμε επιστροφή πίσω», είπε για την κλιματική αλλαγή σημειώνοντας ότι πια το ακραίο γεγονός κοντεύει να γίνει σύνηθες.


Σχολιάζοντας μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη για το κλίμα στην Μεσόγειο τόνισε ότι η Ανατολική Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, ιδίως από την κοιλάδα της Λάρισας μέχρι τη Λακωνία.


Μιλώντας για το πρόβλημα ξηρασίας στη χώρα μας σημείωσε ότι θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια:


«Μετά το 2050 - 2060 όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και επικίνδυνα: Καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365