Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Market Pass: Πότε λήγει το επίδομα τροφίμων, παράθυρο για παράταση του voucher

Διαβάστε Παρακάτω

Το market pass καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 που σημαίνει οτι το voucher πρέπει να έχει καταναλωθεί μέχρι και τον Ιούλιο. Παράθυρο επέκτασης του άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον εκλεγεί.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 2023 καλύπτεται για την ώρα η περίοδος για το market pass. Οι δικαιούχοι, που είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση (για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο). Όσοι προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη ψηφιακή κάρτα, το ποσό πιστώνεται κάθε μήνα και απομένουν δύο πληρωμές:


στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο

και στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.


Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022. Πιθανόν εφόσον επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου το μέτρο, να μετρήσει η φορολογική δήλωση του 2023 για τα εισοδήματα του 2022.


Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό είναι 22 ευρώ, για ζευγάρι 32 ευρώ, για οικογένεια με ένα παιδί 42 ευρώ και με δύο παιδιά 52 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.


Παράθυρο για παράταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη 10 Μαΐου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το market pass.


Στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε».


Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365