Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα από το 2019 (Πίνακες)

Δείτε τους πίνακες

Κατά 19% αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων και αύξηση κατά 14% κατέγραψαν οι μεικτές αποδοχές, από τον Μάιο του 2019 μέχρι και φέτος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη λήξη της περιόδου επικαιροποίησης των μισθών.


Όπως δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία, παρατηρείται σήμερα, μια σημαντική αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία, κατά 405.032 εργαζόμενους, και αφετέρου μια σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών, κατά ποσοστό 14%, χωρίς ωστόσο δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών, ανά κατηγορία εργαζομένων.


Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαΐου ο µέσος µεικτός µισθός στον ιδιωτικό τοµέα διαµορφώθηκε στα 1.184,35 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14%, σε σχέση µε τα 1.043,46 ευρώ του Μαΐου του 2019. Ενώ η αύξηση ανά έτος ανήλθε σε 7% το διάστημα 2022 – 2023 και 5% το διάστημα 2021 – 2022, με μόνη χρονιά υποχώρησης να ήταν το διάστημα Μάιος 2020 – Μάιος 2021 κατά -2%.


Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% από 1ης Απριλίου 2023, ανέβασε τις απολαβές στα 780 ευρώ μεικτά και 667 ευρώ καθαρά, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος.


Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός φτάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019).


Όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων, αύξηση κατά 132.708 άτοµα ή κατά 5% παρουσίασε και ο αριθµός των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα µέσα από πέρυσι, και συνολικά κατά 19% από το 2019, αν και µεσολάβησε μια χρονιά με πτωτική πορεία κατά 6% το 2020, λόγω κορωνοϊού.


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο της απασχόλησης κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, ενώ τον μήνα Απρίλιο το ισοζύγιο ήταν το δεύτερο υψηλότερο από το 2001 που καταγράφονται στοιχεία. Το ισοζύγιο απασχόλησης κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.Σημειώνεται πως σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για την αναπροσαρμογή των μισθών, σύμφωνα με το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ (μεικτά), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει πως η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.


Πηγή:Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365