Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Μεγαλύτερη πιθανότητα για ΜΕΘ όσοι κάνουν ναρκωτικά παρά οι καρδιοπαθείς

Διαβάστε Παρακάτω

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσα άτομα είχαν κάνει ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών είχαν σχεδόν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν

Ερευνητές στη Γαλλία εξέτασαν τα δείγματα ούρων όλων των ασθενών που εισήχθησαν σε καρδιολογική ΜΕΘ σε 39 γαλλικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθήμερου τον Απρίλιο του 2021 και διαπίστωσαν ότι το 11% αυτών είχε κάνει ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών όπως μαριχουάνα, έκσταση και κοκαΐνη, σύμφωνα με τον Guardian.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Heart, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πάρει ναρκωτικά είχαν σχεδόν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να χρειαστούν επείγουσα επέμβαση συγκριτικά με άλλους καρδιοπαθείς που νοσηλεύονταν και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να το πάθουν όταν η χρήση δεν περιορίζεται σε ένα είδος ναρκωτικής ουσίας.


Η λήψη ναρκωτικών ουσιών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, προκαλώντας έμφραγμα ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή), επειδή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια την ανάγκη της καρδιάς για οξυγόνο.


Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών το 2022, μια αύξηση 22% σε σχέση με το 2010.


Αν και η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει μια αιτιώδη σχέση, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι αξίζει να τεστάρονται για την ύπαρξη τέτοιων ουσιών τα δείγματα ούρων ασθενών που εισάγονται σε καρδιολογική ΜΕΘ. Γιατροί από το νοσοκομείο St Bartholomew του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου με ένα άρθρο συμφωνούν ότι η γνώση χρήσης ή όχι ναρκωτικών μπορεί να ρίξει φως στην αιτία της κατάστασής ενός ατόμου και να αντιμετωπιστεί καλύτερα.


Ωστόσο, εκτός από το κόστος περίθαλψης εγείρονται ζητήματα διακριτικότητας και εμπιστοσύνης των ασθενών ως προς τον τρόπο εφαρμογής του στοχευμένου προσυμπτωματικού ελέγχου, είπαν. «Υπάρχει, πολύς δρόμος για να θεσπιστεί έλεγχος για ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών», γράφουν οι γιατροί στο άρθρο.


Ο Daniele Bryden, κοσμήτορας στο Faculty of Intensive Care Medicine είπε στον Guardian ότι προκύπτουν σημαντικά ευρήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία σε έρευνες όπως αυτή, «που δείχνουν ότι η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών δεν είναι χωρίς συνέπειες στην υγεία ενός ασθενούς, αλλά και στο σύστημα υγείας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που απαιτούν εισαγωγή στην εντατική και η ευρύτερη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365