Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ο κορονοϊός προκαλεί μακροχρόνια δυσλειτουργία στην καρδιά και... όχι μόνο

Διαβάστε Παρακάτω

Ο κορονοϊός προκαλεί μακροχρόνια μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στην καρδιά και σε άλλα όργανα, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Τα μιτοχόνδρια, οι παραγωγοί ενέργειας των κυττάρων μας, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τον ιό οδηγώντας σε δυσλειτουργία πολλών οργάνων.Οι ερευνητές, με επικεφαλής ομάδα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και τη Διεθνή Ερευνητική Ομάδα Covid-19, βρήκαν ότι η μιτοχονδριακή λειτουργία είχε ανακάμψει μετά την ανάρρωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στην καρδιά, στα νεφρά και στο ήπαρ.


Ιδίως στην καρδιά η μιτοχονδριακή λειτουργία παρέμεινε εξασθενημένη. Επιπλέον, κατά τον χρόνο που το ιικό φορτίο βρισκόταν στο αποκορύφωμά του στους πνεύμονες, διαπιστώθηκε κατεσταλμένη έκφραση των μιτοχονδριακών γονιδίων στην παρεγκεφαλίδα, παρ' όλο που δεν παρατηρήθηκε ο ιός στον εγκέφαλο.


Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν μία πιθανή εξήγηση για τις συνέπειες της μακροχρόνιου (long) covid.


«Αυτή η μελέτη μάς παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε την Covid-19 ως νόσο του ανώτερου αναπνευστικού και να αρχίσουμε να τη βλέπουμε ως μία συστηματική διαταραχή που επηρεάζει πολλαπλά όργανα», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο διευθυντής του Κέντρου Μιτοχονδριακής και Επιγενετικής Ιατρικής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας, Ντάγκλας Γουάλας.


Παράλληλα, προσθέτει ότι «η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία που παρατηρήσαμε υποδηλώνει ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στα εσωτερικά όργανα αυτών των ασθενών».


Πάντως, η ερευνητική ομάδα βρήκε έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο στο μικρό μόριο RNA 2392 (miR-2392), που αποδείχθηκε ότι ρυθμίζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία σε δείγματα ανθρώπινων ιστών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη.


Νωρίτερα φέτος, το Ίδρυμα Γκέιτς παρείχε χρηματοδότηση στον δρ. Γουάλας και το Κέντρο Μιτοχονδριακής και Επιγενετικής Ιατρικής για την έρευνα σχετικά με το πώς η διακύμανση του μιτοχονδριακού DNA μεταξύ των πληθυσμών παγκοσμίως μπορεί να επηρεάσει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και συνεπώς την ατομική ευαισθησία στον ιό Sars-Cov-2.


Σύμφωνα με τον ερευνητή, η απόδειξη ότι ο ιός επηρεάζει αισθητά τη λειτουργία των μιτοχονδρίων υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι ατομικές διαφορές στη μιτοχονδριακή λειτουργία θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντα στη σοβαρότητα εκδήλωση της Covid-19 σε κάθε άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365