Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Πέλλας για την πυρκαγιά στην περιοχή Σοκόλ στο Άνω Λουτράκι Αλμωπίας

Ανακοίνωση

Για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται πυρκαγιά σε δύσβατη χαράδρα στο Όρος Καιμακτσαλάν στη περιοχή Σοκόλ στο Άνω Λουτράκι Αλμωπίας, όπου υπάρχουν διάσπαρτα πυρομαχικά από την περίοδο του 1ου παγκοσμίου πολέμου.


Τη στιγμή που είχε προηγηθεί στο παρελθόν πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως καθαρισμός της περιοχής εκτός αντιπυρικής περιόδου και απομάκρυνση του πολεμικού υλικού, για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.


Το γεγονός ότι δεν απειλούνται άμεσα κάτοικοι και περιουσίες, δεν μειώνει τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών.


Η κυβερνητική δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής δεν πείθει πλέον κανέναν. Το κλίμα άλλαζε, αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι η διαχρονική άρνηση όλων των κυβερνήσεων να ενισχύσουν με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό τις δασικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει συνεχόμενη παρουσία δασοφυλάκων που θα επεμβαίνουν στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών.


Αντί για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, παρακολουθούμε τις  «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποφυγή του.


Ως ΚΚΕ θέτουμε στην προμετωπίδα του αγώνα την αειφορική διαχείριση των δασών την προστασία των ορεινών όγκων, συνολικά του περιβάλλοντος.


Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εφικτό στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όταν η προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και των υδάτινων όγκων μπαίνει στη ζυγαριά της λογικής κόστους οφέλους.


• Απαιτούμε την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες, με την παράλληλη ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα.


• Απαιτούμε την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με μόνιμο προσωπικό και μέσα, με τομέα ευθύνης τις αστικές πυρκαγιές.

3 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365