Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Τραγωδία στη Λιβύη με 5 νεκρούς Έλληνες: Πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα και τα «ερωτήματα» που δημιουργούνται

Πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα

Θλίψη σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει η τραγική είδηση, ότι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα πέντε μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας στη Λιβύη. Ταυτόχρονα τα ερωτήματα για το πώς συνέβη η τραγωδία είναι πολλά, καθώς συνεχίζονται οι καταθέσεις από μάρτυρες.

Αυτή τη στιγμή οι πολυτραυματίες από το τροχαίο είναι δεκατρείς άνθρωποι, οι οποίοι νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας. Μόνο ένας τραυματίες παραμένει στη Βεγγάζη, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και δεν μπορεί να μεταβεί προς το παρόν στη χώρα.


Τονίζεται ότι η ζωή των 13 τραυματιών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο, φέρουν πολύ βαριά κατάγματα και κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.


Πώς φέρεται να έγινε το δυστύχημα

Αρχικά ο συγκεκριμένος δρόμος -στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής- επελέγη καθώς ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.


Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.


Το αυτοκίνητο φέρεται να είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.


Τι αναφέρουν οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.


Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ- που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.


Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.


Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το open -χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν- ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.


Τα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη

Ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία μας στη Λιβύη για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη;

Ποια ήταν τα μέτρα ασφάλειας που είχαν εγγυηθεί και τελικά λάβει οι λιβυκές αρχές;

Γιατί δεν προηγούνταν του λεωφορείου της αποστολής οχήματα ασφαλείας της Λιβύης;

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365