Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Νέοι «κανόνες» στα AirBnb και ξενοδοχεία, τι αλλάζει με ΦΠΑ και τέλη

Διαβάστε Παρακάτω

Ριζικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία των AirBnb - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες με ΦΠΑ και τέλη

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δίνοντας το περίγραμμα των νέων αλλαγών στα Airbnb και στα ξενοδοχεία.Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που είναι στα σκαριά περιλαμβάνουν αλλαγές στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων: από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Με το νέο καθεστώς, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στη συνέχεια στο ελληνικό Δημόσιο ενώ αντίθετα οι διαχειριστές ακινήτων, εφόσον γίνουν εταιρείες θα καταβάλλουν οι ίδιοι το ΦΠΑ στο Δημόσιο. 


Υψηλότερος φόρος και στα ξενοδοχεία 

Επίσης, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα προκύψει υψηλότερος φόρος (ημερήσιας διαμονής) στα ξενοδοχεία. Λέγεται ότι ο φόρος, που προορίζεται για να «ενισχύσει» το αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές, θα είναι από 1 έως 6 ευρώ ανάλογα με τα «αστέρια». Το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.


Σήμερα από τον φόρο διαμονής εισπράττονται 144 εκατ. ευρώ ετησίως και με την νέα κλίμακα το έσοδο αυξάνεται κατά 240 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 384 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να χτιστεί ο ειδικός «κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365