Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ξέχασες το δίπλωμα οδήγησης – Ποιο είναι το πρόστιμο που σε περιμένει

Ποιο είναι το πρόστιμο που σε περιμένει

Ένα από τα έγγραφα που κάθε οδηγός πρέπει να έχει μαζί του είναι η άδεια οδήγησης, την οποία οφείλει να επιδείξει σε οποιοδήποτε τροχονομικό έλεγχο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο.


Συνώνυμο με την ανεξαρτητοποίηση έχει γίνει η απόκτηση διπλώματος οδήγησης, μιας και μας παρέχει την πολυπόθητη ελευθερία κατά τις μετακινήσεις μας.


Η επιτυχία, ωστόσο, στις εξετάσεις και η χορήγηση του διπλώματος δεν αρκεί. Αυτό διότι όσοι κάθονται πίσω από το τιμόνι οφείλουν να φέρουν το συγκεκριμένο έγγραφο, ανεξάρτητα από το είδος του διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα ή ροζ τρίπτυχο παλαιού τύπου).


Διαφορετικά, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 20 ευρώ, όπως ορίζεται στο Άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου, επίσης, αναφέρονται και τα υπόλοιπα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.


Μοναδική περίπτωση που μπορούμε να αποφύγουμε το πρόστιμο είναι να έχουμε «κατεβάσει» το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο, και να το επιδείξουμε στους διενεργούντες τον τροχονομικό έλεγχο.


Για τη δημιουγία του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης (όπως και της ψηφιακής ταυτότητας) πρέπει να κατεβάσουμε τη σχετική εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά Apple όσο και Android.


Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet.


Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.


Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης του.


Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365