Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο σφουγγοκωλάριος - γλείφτης του "άρχοντα”

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική(μπορεί και όχι)

Ο «Σφουγγοκωλάριος», σύμφωνα με το Βικιλεξικό είναι «εκείνος που καθαρίζει τον πισινό των ισχυρών προσώπων από τις βρωμιές που παράγουν και (κατ’ επέκταση) ο γλείφτης, ο χαμερπής, ο κόλακας, το καρφί, το τσιράκι, ο αχυράνθρωπος που εκπροσωπεί τα αφεντικά, το παιδί για όλες τις δουλειές, αλλά μόνον εκείνων που είναι ισχυροί ή πλούσιοι“.


Βέβαια, η συγκεκριμένη λέξη που σήμερα χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός τίτλος, κάποτε (στο Βυζάντιο) ήταν ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ! «Σφουγγοκωλάριος» ήταν ο πιο έμπιστος άνθρωπος των βασιλιάδων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για να σκουπίζει και να καθαρίζει τα οπίσθια του υψηλότατου!


Άρα η έννοια είναι διττή. Διαλέγεις και παίρνεις…


Ο τοπικός σφουγγοκωλάριος του #arxonta δεν έχει τέτοια διλήμματα…


Με την γλώσσα…. συγγνώμη….. το σπαθί του, κέρδισε επάξια την μέγιστη τιμή:


Το όνομά του να γίνει συνώνυμο του «Σφουγγοκωλάριος»!!!


ΥΓ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική(μπορεί και όχι)

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365