Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά πλέον και οι τροποποιητικές δηλώσεις – Σβήνουν και οι τελευταίες εστίες γραφειοκρατίας

Διαβάστε Παρακάτω

Με μεγαλύτερη ευκολία θα γίνονται πλέον οι μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε αυτές πραγματοποιούνται μέσω αγοραπωλησίας, είτε μέσω γονικών παροχών ή κληρονομιών.


Η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη πλέον κλείσει έναν μεγάλο κύκλο γραφειοκρατίας, ανοίγοντας την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.Παράλληλα, στήνεται μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία και ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους.


Η αγορά ακινήτων το τελευταίο χρονικό διάστημα γνωρίζει ημέρες δόξας, αφού το ενδιαφέρον είναι έντονο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί να αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ.Μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty είχαν υποβληθεί 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να υπερβαίνει τα 303 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν υποβληθεί:


• 50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με το φόρο που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 9 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.


• 29.115 δηλώσεις δωρεών με φόρο 10,5 εκατ. ευρώ


• 49.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με το φόρο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση όσων μεταβιβάζουν ακίνητα ενεργοποιείται σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορά:


1. Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:


• Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)


• Πλειστηριασμός


• Χρησικτησία


• Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος


• Πλασματική μεταβίβαση


• Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.


Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται σήμερα από τους φορολογούμενους στην Εφορία. Σημειώνεται ότι αρμόδια ΔΟΥ είναι η ΔΟΥ εισοδήματος του αγοραστή κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Στην περίπτωση που ο αγοραστής/συμβαλλόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, αρμόδια εφορία είναι η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπή.


2. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα, μέσω της πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο, υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου:


Α. Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και αφορούν:


• Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας, καθώς και χρημάτων που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.


Β. Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση


• Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην παραπάνω παράγραφο για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.


3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365