Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η τροφή που δεν λείπει από κανένα τραπέζι και όμως μπορεί να «σκοτώσει»

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ασκεί αρνητική επίδραση στην καρδία μας

Η τροφή που αποτελεί τον κύριο εχθρό της καρδιάς και που καταναλώνετε καθημερινά, είναι το πολύ επεξεργασμένο κρέας.

Παρά την αγάπη μας για λουκάνικα, το πεπερόνι, το προσούτο, αλλαντικά, και άλλα επεξεργασμένα κρέατα που τρώμε, η νοστιμιά τους δεν αντισταθμίζει τις χαμηλές τους θρεπτικές αξίες και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας.


Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ασκεί αρνητική επίδραση στην καρδία μας.


Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο The American Journal of Clinical Nutrition, ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.


Η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 134.000 ανθρώπων από 21 χώρες. Οι ερευνητές εστίασαν στην καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων και στην κατανάλωση κρέατος.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μόλις 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα - που αντιστοιχεί σε δύο λουκάνικα - αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 46%.


Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, που περιλάμβανε οτιδήποτε αλατισμένο ή παστό, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 51%.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος, όπως το κοτόπουλο, το βόειο και το χοιρινό, δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.


Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες, αλλά υποδηλώνει ότι δεν παρατηρούνται οι ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως με το επεξεργασμένο κρέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365