Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Προσεχώς iphone και android θα φορτίζουν με ίδιους φορτιστές

Το νέο iPhone της Apple θα διαθέτει θύρα φόρτισης USB Type-C αντί για την θύρα Lightning

H αρχή του τέλους του καλωδίου Lightning. Η θύρα Lightning βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των μοντέλων iPhone της Apple που κυκλοφόρησαν από το 2012 μέχρι σήμερα.

Το νέο iPhone της Apple θα διαθέτει θύρα φόρτισης USB Type-C αντί για την θύρα Lightning. Το νέο μοντέλο θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, αναφέρει το BBC. Η θύρα Lightning βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των μοντέλων iPhone της Apple που κυκλοφόρησαν από το 2012 μέχρι σήμερα.Τα περισσότερα νέα προϊόντα της Apple, όπως τα πιο πρόσφατα iPad, χρησιμοποιούν ήδη USB-C, αλλά η εταιρεία είχε ταχθεί κατά του κανονισμού της ΕΕ.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα πρέπει να υιοθετήσουν έως το τέλος του 2024 μια κοινή θύρα φόρτισης με υποδοχή USB-C.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αυτή η κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ετησίως που αφορούσε τις αγορές φορτιστών στην Ευρώπη. Επίσης, εκτιμάται πως κάθε χρόνο 11.000 τόνοι άχρηστών φορτιστών καταλήγουν στα σκουπίδια.


Η αρχή του τέλους του καλωδίου Lightning

Οι αντάπτορες Lightning σε USB-C είναι ήδη διαθέσιμοι από άλλες μάρκες ηλεκτρονικών ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, και όλα τα iPhone μετά το iPhone 8, που κυκλοφόρησε το 2017, υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση.


Καθώς το iPhone 14 φαίνεται τώρα να είναι η τελευταία συσκευή της Apple που το χρησιμοποιεί αποκλειστικά, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του καλωδίου Lightning. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα πρόκειται για μια παγκόσμια αλλαγή για το προϊόν, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό ο τεχνολογικός κολοσσός να προχωρήσει σε μια διαφορετική παραγωγή για την ευρωπαϊκή αγορά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αν προχωρήσει η αλλαγή, θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους χρήστες, όπως η δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για iPad, Mac και iPhone, ενώ θα έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες download.


Τι προβλέπει ο κανονισμός για τους φορτιστές

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, όλοι οι κατασκευαστές φορητών συσκευών θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό εφόσον θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Στην πράξη, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει το USB-C με εξαίρεση την Apple, καθώς το iPhone συνεχίζει να χρησιμοποιεί θύρα Lightning.


Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανόνας κοινού φορτιστή της ΕΕ καλύπτει μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές:

κινητά τηλέφωνα

tablets

e-readers

ποντίκια και πληκτρολόγια

Συσκευές GPS

ακουστικά (ενσύρματα και ασύρματα)

ψηφιακές κάμερες

φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών

φορητά ηχεία.

Οποιοδήποτε από αυτά φορτίζεται με ενσύρματο καλώδιο θα πρέπει να έχει θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από το ποιος κατασκευάζει τις συσκευές.


Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αλλά οι κατασκευαστές έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τις αλλαγές. Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα 40 μηνών από την ημερομηνία που ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ θα πρέπει και οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptops) να υιοθετήσουν στα νέα μοντέλα τους το USB-C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365