Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Streaming: Πώς θα εντοπίζονται όσοι βλέπουν παράνομα τηλεοπτικές πλατφόρμες

Πώς θα εντοπίζονται όσοι βλέπουν παράνομα τηλεοπτικές πλατφόρμες

«Ελαβα πρόστιμο 750 ευρώ επειδή συνδέθηκα για, μόλις, τέσσερα δευτερόλεπτα με ιστοσελίδα που προβάλλει παράνομα ταινίες. Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνω;». 


Το ερώτημα αυτό απευθύνουν ολοένα και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες σε διαδικτυακές κοινότητες στη Γερμανία μόνιμοι και μη κάτοικοι της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα, επειδή κατανάλωσαν οπτικοακουστικό περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Αυτού του είδους τα ερωτήματα ενδέχεται να πυκνώσουν και στην Ελλάδα, εφόσον τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού προχωρήσουν, όπως σχεδιάζεται, στη δημιουργία ολοκληρωμένων ρυθμίσεων για την επιβολή προστίμων και στους χρήστες πειρατικού streaming.


Στην Ελλάδα, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (παράγραφος 2 του άρθρου 23 του ν. 3166/2003) που προβλέπει υψηλές χρηματικές ποινές και για όσους καταναλώνουν περιεχόμενο χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο. Ωστόσο, είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, επειδή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφές. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρουν νομικές πηγές στη «Κ», σήμερα ακόμη και συνδρομητές των οποίων τα ονόματα βρέθηκαν σε λίστες πελατών πειρατικών κυκλωμάτων είναι δύσκολο να διωχθούν. Και αυτό επειδή ο εντοπισμός ονομάτων σε κάποια λίστα είναι ένδειξη και όχι εύρημα που αποδεικνύει τη σύνδεση με μια πειρατική πλατφόρμα ή την πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω ειδικού εξοπλισμού.


Πριν όμως από τις ρυθμίσεις για τις ποινές και στους χρήστες, θα υπάρξουν ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο, κατά πληροφορίες, νέες διατάξεις για τον δυναμικό αποκλεισμό (dynamic blocking), δηλαδή την απενεργοποίηση ιστοσελίδων και κλώνων τους που προβάλλουν πειρατικό περιεχόμενο. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται, ήδη, σήμερα, αλλά για να υλοποιηθεί, απαιτείται μια «αλυσίδα» αιτήσεων και εγκρίσεων από αρμόδιους φορείς. Ως αποτέλεσμα χρειάζεται να παρέλθει χρονικό διάστημα πολλών ημερών ωσότου μια πειρατική ιστοσελίδα να «κατέβει», όταν το ζητούμενο είναι η άμεση απενεργοποίησή της κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, της προβολής ενός αθλητικού αγώνα.


Οσον αφορά τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις για τις ποινές στους χρήστες, η άσκηση είναι πιο σύνθετη. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα εντοπίζονται όσοι συνδέονται με πειρατικές ιστοσελίδες ή διαθέτουν τον σχετικό εξοπλισμό. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων, για τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί η θυρίδα του πολίτη (Gov.gr).


Στη Γερμανία, δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό δημιουργών περιεχομένου εντοπίζουν τους χρήστες παράνομου περιεχομένου μέσω ειδικών προγραμμάτων (σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτεται, έστω και για δευτερόλεπτα, η μοναδική διεύθυνση IP ενός υπολογιστή παρά την ενδεχόμενη χρήση λογισμικών απόκρυψής της). Στη συνέχεια, μέσω επικοινωνίας με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μαθαίνουν τα στοιχεία των κατόχων μιας διαδικτυακής σύνδεσης και αποστέλλουν το πρόστιμο, του οποίου το ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ και εξαρτάται από τη συχνότητα της σύνδεσης του χρήστη με πειρατικές ιστοσελίδες.


Αντίστοιχης διαβάθμισης – βάσει της συχνότητας και της διάρκειας της παράβασης– θα είναι στην Ελλάδα το πρόστιμο που θα προβλέπουν οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ο εντοπισμός των παράνομων χρηστών δεν θα στηριχθεί μόνο στην IP, που μπορεί να αποκρυφεί. Αναμένεται, όμως, ότι η επιβολή προστίμων, όταν κι εφόσον τεθούν σε ισχύ οι, υπό επεξεργασία, ρυθμίσεις, θα γίνεται συνδυασμένα με την εξάρθρωση κυκλωμάτων πειρατικού streaming, οπότε εντοπίζεται και το πελατολόγιό τους.


Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365