Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο κράνος στον κόσμο που «διαβάζει» τη σκέψη μας

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο κράνος στον κόσμο που «διαβάζει» τη σκέψη μας

Το κράνος με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ενός αισθητήρα «διαβάζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα και μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε λέξεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητές από το Ανθρωποκεντρικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης GrapheneX-UTS (GrapheneX-UTS Human-centric Artificial Intelligence Centre) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ (UTS) ανέπτυξαν ένα φορητό, μη επεμβατικό σύστημα που μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις σιωπηλές σκέψεις και να τις μετατρέψει σε κείμενο.


Η ομάδα λέει ότι θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στη φροντίδα ασθενών που έχουν μείνει βουβοί εξαιτίας εγκεφαλικού ή παράλυσης. Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι η καινοτομία θα επιτρέψει τον απρόσκοπτο έλεγχο συσκευών, όπως τα βιονικά άκρα και τα ρομπότ, επιτρέποντας στους ανθρώπους να τους δίνουν οδηγίες μόνο και μόνο με τη σκέψη τους.


Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής CT Lin δήλωσε στη daily mail: «Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή προσπάθεια για τη μετάφραση των ακατέργαστων κυμάτων EEG απευθείας σε γλώσσα, σηματοδοτώντας σημαντική ανακάλυψη στον τομέα.


Είναι η πρώτη που ενσωματώνει διακριτές τεχνικές κωδικοποίησης στη διαδικασία μετάφρασης εγκεφαλικών σημάτων σε κείμενο, εισάγοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στη νευρωνική αποκωδικοποίηση. Η ενοποίηση με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ανοίγει επίσης νέα σύνορα στη νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη».


Η προηγούμενη τεχνολογία για τη μετάφραση των εγκεφαλικών σημάτων στη γλώσσα απαιτούσε είτε χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, όπως το Neuralink του Elon Musk, είτε σάρωση σε μηχανή μαγνητικής τομογραφίας, η οποία είναι σημαντική, ακριβή και δύσκολη για χρήση στην καθημερινότητα. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα απλό κράνος για να διαβάσει τι σκέφτεται ένα άτομο.


Για να δοκιμάσουν την τεχνολογία ο Lin και η ομάδα του διεξήγαγαν πειράματα με 29 συμμετέχοντες οι οποίοι διάβασαν σιωπηλά αποσπάσματα κειμένου ενώ φορούσαν ένα κράνος που κατέγραφε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω του τριχωτού της κεφαλής τους χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).


Στη συνέχεια, το μοντέλο AI εμφάνισε αυτό που μετέφρασε από τα εγκεφαλικά κύματα του ατόμου Το κύμα EEG χωρίζεται σε διακριτές μονάδες που καταγράφουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μοτίβα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Αυτό γίνεται από ένα μοντέλο AI που ονομάζεται DeWave, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές. Το DeWave μεταφράζει τα σήματα EEG σε λέξεις και προτάσεις μαθαίνοντας από μεγάλες ποσότητες δεδομένων EEG. Η ομάδα σημείωσε ότι η βαθμολογία ακρίβειας μετάφρασης είναι επί του παρόντος περίπου 40%, αλλά συνεχίζει να εργάζεται για να το αυξήσει στο 90%.


Η έρευνα ακολουθεί την προηγούμενη τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που αναπτύχθηκε από την UTS σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη που χρησιμοποιεί εγκεφαλικά κύματα για να κουμαντάρει ένα τετράποδο ρομπότ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365