Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η «κατάρα» της Πομπηίας: Έκλεψαν πέτρες από τον αρχαιολογικό χώρο και εμφάνισαν καρκίνο

Έκλεψαν πέτρες από τον αρχαιολογικό χώρο και εμφάνισαν καρκίνο

Περιστατικά κλοπής αντικειμένων από την Πομπηία που επιστράφηκαν λόγω... γρουσουζιάς. Έφτιαξαν μουσείο με κλεμμένα που έχουν επιστραφεί.

Τις δεισιδαιμονίες και τις προληπτικές δοξασίες για τα ερείπια της Πομπηίας επικαλέστηκε μία τουρίστρια από τις ΗΠΑ, η οποία έκλεψε πυριτικά πετρώματα από τον αρχαιολογικό χώρο και αναγκάστηκε να τα επιστρέψει λόγω της κακοτυχίας που πιστεύει ότι της έφεραν.


«Χρεώνει» στις πέτρες το διαζύγιό της και τον καρκίνο του μαστού

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, η Deb από την Πενσυλβανία, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα της «κατάρας της Πομπηίας» γιατί μετά την επίσκεψή της στον χώρο το 2011 και την κλοπή ελαφρόπετρων, πήρε διαζύγιο και εμφάνισε καρκίνο του μαστού.


Πιο συγκεκριμένα, η Deb ανέφερε ότι εντός οκτώ ετών από την επιστροφή της στο σπίτι της, χώρισε και αντιμετώπισε καρκίνο του μαστού - ακριβώς όπως και η μυστηριώδης γυναίκα που αυτόν τον μήνα επέστρεψε τρεις τέτοιες πέτρες που είχε κλέψει από την Πομπηία, συνοδευόμενες από μία επιστολή.


Η Deb αποκάλυψε ότι και εκείνη επέστρεψε τις πέτρες το 2020 -έναν χρόνο μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού στο στάδιο 3- αφού παρακολούθησε ένα τηλεοπτικό δράμα για μια καταραμένη κούκλα που την έκανε να σκεφτεί τα πέτρινα αντικείμενα που είχε πάρει εννιά χρόνια νωρίτερα.


«Όταν επέστρεψα από την Ιταλία, λίγο καιρό μετά, κατέληξα να χωρίσω και έναν χρόνο αργότερα έπαθα καρκίνο του μαστού στο στάδιο 3», είπε η ίδια στην Daily Mail. «Μια μέρα παρακολούθησα μια τηλεοπτική εκπομπή για μια καταραμένη κούκλα και άρχισα να σκέφτομαι τα πετρώματα που πήρα», πρόσθεσε.


«Είμαι σε καλή κατάσταση πλέον»

Μέσα στον φάκελο που περιείχε τα κλεμμένα πετρώματα, η Deb ανέφερε ότι έγραψε μια επιστολή λέγοντας ότι λυπόταν που τα πήρε και ότι δεν είχε σκοπό να δείξει ασέβεια.


«Δεν είχα κάποια νέα από κανέναν, αλλά το έβγαλα από το μυαλό μου τότε ελπίζοντας ότι η κατάρα είχε σπάσει αφού επέστρεψα τις πέτρες», συνέχισε.


Και στα πέντε χρόνια από τότε, είπε ότι έκανε διπλή μαστεκτομή παράλληλα με τη χημειοθεραπεία. «Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, φαίνεται ότι είμαι σε καλή κατάσταση πλέον. Βαδίζω προς τα πέντε χρόνια χωρίς προβλήματα, δόξα τω Θεώ», είπε.


Κι άλλη «ελαφροχέρα» τουρίστρια με καρκίνο του μαστού

Η περίπτωση της Deb μοιάζει πολύ με την υπόθεση μιας μυστηριώδους τουρίστριας που έκλεψε επίσης ελαφρόπετρες και τις επέστρεψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού κι εκείνη εμφάνισε καρκίνο του μαστού.


Η γυναίκα, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, έστειλε ένα πακέτο που περιείχε τρεις μικρές πέτρες και ένα γράμμα στα αγγλικά που έλεγε ότι «δεν ήξερε για την κατάρα» της Πομπηίας όταν έκλεψε τις πέτρες.


Η νεαρή τουρίστρια έγραφε στην επιστολή ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μέσα σε έναν χρόνο από την επίσκεψή της στην Πομπηία.


«Δεν ήξερα για την κατάρα. Δεν ήξερα ότι δεν έπρεπε να πάρω πέτρες», έγραψε η γυναίκα. «Μέσα σε έναν χρόνο, έπαθα καρκίνο του μαστού. Είμαι μια νεαρή και υγιής γυναίκα και οι γιατροί είπαν ότι ήταν απλά κακή τύχη. Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου και αυτά τα κομμάτια», πρόσθεσε η ίδια, πριν υπογράψει την επιστολή με «Συγγνώμη» στα ιταλικά.


Η Deb είπε ότι «σοκαρίστηκε» όταν διάβασε για τη δοκιμασία της νεαρής τουρίστριας και πόσο πολύ έμοιαζε με αυτό που της είχε συμβεί.


Η Πομπηία καταστράφηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., καλύπτοντας την αρχαία πόλη με ηφαιστειακή τέφρα, διατηρώντας την έως ότου ανακαλύφθηκε εκ νέου τον 16ο αιώνα.


Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, μοιράστηκε μια εικόνα της επιστολής της νεαρής τουρίστριας και των επιστραφέντων αντικειμένων στο X (πρώην Twitter) και έγραψε: «Αγαπητή ανώνυμη αποστολέα αυτής της επιστολής, οι ελαφρόπετρες έφτασαν στην Πομπηία. Τώρα καλή τύχη για το μέλλον σου».


Η Deb και η μυστηριώδης γυναίκα δεν είναι οι μόνοι τουρίστες που επέστρεψαν αντικείμενα που έκλεψαν από την Πομπηία, ενώ αναφέρουν μια «κατάρα» ως λόγο για να το κάνουν.


Και τρίτη τουρίστρια μίλησε για καρκίνο του μαστού

Το 2020, μια Καναδή με το όνομα Νικόλ, έστειλε ένα πακέτο που περιείχε δύο ψηφιδωτά πλακίδια, μέρη ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικής που είχε κλέψει από την Πομπηία σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα στην ιταλική πόλη.


Η Νικόλ, η οποία είχε κλέψει τα αντικείμενα το 2005, είπε ότι τα επέστρεφε αφού της είχαν δώσει 15 χρόνια κακοτυχίας.


Έγραψε μια επιστολή ομολογίας στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την κλοπή της και την επακόλουθη ατυχία της, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και οικονομικών δυσκολιών.


Η Νικόλ έγραψε: «Σας παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακή τύχη».


Είπε ότι πήρε τα αντικείμενα επειδή ήθελε να έχει στην κατοχή της ένα κομμάτι της ιστορίας που κανένας άλλος δεν είχε, αλλά είχαν «τόση αρνητική ενέργεια... συνδεδεμένη με αυτήν τη γη της καταστροφής».


Την εποχή εκείνη είπε: «Τώρα είμαι 36 και είχα καρκίνο του μαστού δύο φορές. Η τελευταία φορά κατέληξε σε διπλή μαστεκτομή. Η οικογένειά μου και εγώ είχαμε επίσης οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω να περάσω αυτήν την κατάρα στην οικογένεια ή στα παιδιά μου».


Το πακέτο της περιείχε επίσης μια άλλη επιστολή ομολογίας, γραμμένη από ένα ζευγάρι από τον Καναδά που είχε κλέψει από τον χώρο το 2005. Είπε ότι πήραν τα αντικείμενα χωρίς να σκεφτούν αυτούς που υπέφεραν εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.


Έφτιαξαν μουσείο στην Πομπηία με κλεμμένα αντικείμενα που επεστράφησαν

Η αρχαία πόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Ιταλία και έχει να αντιμετωπίσει πολλούς τουρίστες που κλέβουν από τα ερείπιά της.


Έχουν επιστραφεί στον χώρο τόσα πολλά κλεμμένα αντικείμενα μαζί με επιστολές που εκφράζουν την ενοχή τους, που οι αξιωματούχοι της Πομπηίας δημιούργησαν ένα μουσείο για να τα εκθέσουν.


Ο Gabriel Zuchtriegel είπε ότι έλαβαν εκατοντάδες απολογητικές επιστολές από τουρίστες που είχαν κλέψει αντικείμενα από τον αρχαίο χώρο, πολλοί από τους οποίους μιλούσαν για μια «κατάρα».


Μιλώντας για την τελευταία περίπτωση της νεαρής τουρίστριας που έστειλε πίσω τρεις ελαφρόπετρες, είπε στο RaiNews24: «Απαντήσαμε στην κυρία που μας έγραψε γιατί το γράμμα της είναι πολύ συγκινητικό, αλλά το θυμάμαι: η κλοπή αγαθών από αρχαιολογικούς χώρους είναι έγκλημα και πρέπει να αναφέρουμε τα πάντα στις αρχές».


Και πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι μας γράφουν για την υποτιθέμενη κατάρα και μας λένε για τις κακοτυχίες που έχουν υποστεί στη δουλειά, ή για κάποια ασθένεια: αυτά είναι συγκινητικά και λυπηρά πράγματα. Πολλοί μας γράφουν επιστρέφοντας αντικείμενα που είχαν κλαπεί όταν ήταν παιδιά, πρόκειται για κλοπές που συνέβησαν πριν από δεκαετίες».


Ο Zuchtriegel είπε «δεν έχει νόημα να παίρνουν αυτά τα αντικείμενα», προτού προσθέσει: «Παρακολουθούμε επίσης τον χώρο με κάμερες ασφαλείας, αλλά είναι μεγάλος και μπορεί κάτι να κλαπεί».


Μερικοί κλέφτες προσπάθησαν ακόμη και να πουλήσουν μέρη της Πομπηίας μέσω Διαδικτύου, με ένα τούβλο από τα ερείπια να εμφανιστεί στο eBay το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365