Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τέλος το «περίμενε» για να στείλεις λεφτά σε άλλη τράπεζα, χωρίς έξτρα χρεώσεις

Τέλος το «περίμενε» για να στείλεις λεφτά σε άλλη τράπεζα, χωρίς έξτρα χρεώσεις

Οι βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησαν μια σειρά από νέους κανόνες με σκοπό να διασφαλίσουν ότι τα μεταφερόμενα κεφάλαια φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών λιανικής, αλλά και των επιχειρήσεων, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι πελάτες λιανικής και οι επιχειρήσεις - ιδίως οι μικρομεσαίες - δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για τη μεταφορά των χρημάτων τους, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια μεταφορών.


Οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές πιστώσεων είναι οικονομικά προσιτές και υποβάλλονται σε άμεση επεξεργασία, ενώ, όπως σημειώνεται, το κείμενο - το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ - επικαιροποιεί τους ισχύοντες κανόνες του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).


Τι αλλάζει με τον νέο κανονισμό του ΕΚ


Μια άμεση μεταφορά πίστωσης εκτελείται ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα της εντολής ενώ τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο λογαριασμό του παραλήπτη εντός δέκα δευτερολέπτων.


Ο εντολέας μάλιστα θα πρέπει να ενημερώνεται εντός δέκα δευτερολέπτων για το αν τα χρήματα που μεταφέρθηκαν έχουν τεθεί στη διάθεση του προοριζόμενου παραλήπτη ή όχι.


Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν τους κανόνες - εφόσον οι λογαριασμοί προσφέρουν ήδη τακτικές συναλλαγές σε ευρώ - αν και μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.


Ασφάλεια στις συναλλαγές και αποζημίωση σε περίπτωση απάτης


Για να εγγυηθούν την ασφάλεια, οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρά και σύγχρονα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά πιστώσεων σε λάθος λογαριασμό λόγω απάτης ή σφάλματος.


Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να παρέχουν αμέσως - και χωρίς πρόσθετες χρεώσεις ή τέλη - υπηρεσία επαλήθευσης της ταυτότητας του παραλήπτη.


Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας κατά της απάτης, οι τράπεζες θα πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να ορίζουν ένα μέγιστο ποσό για άμεσες μεταφορές πίστωσης σε ευρώ, το οποίο θα μπορεί εύκολα να τροποποιείται πριν από κάθε μεταφορά.


Εάν κάποια τράπεζα, μάλιστα, δεν εκπληρώσει τα καθήκοντά της για την πρόληψη της απάτης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία, ο πελάτης μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον πάροχο υπηρεσιών.


Σημειώνεται πως τόσο οι τράπεζες όσο και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων θα πρέπει να μπορούν να επαληθεύσουν εάν οποιοσδήποτε από τους πελάτες τους υπόκειται σε κυρώσεις ή άλλα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Τέλος στην αναμονή χωρίς πρόσθετη χρέωση


Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι χρεώσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε σχέση με τις συναλλαγές άμεσης μεταφοράς πίστωσης σε ευρώ δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερες από τις χρεώσεις που εφαρμόζονται στις «μη άμεσες» συναλλαγές μεταφοράς πίστωσης σε ευρώ.


Σημειώνεται πως το κείμενο εγκρίθηκε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές.


Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να τους θέσουν σε εφαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365