Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Η κλιματική αλλαγή «ροκανίζει» τη ζωή μας

Νέα μελέτη

Νέα μελέτη συνδέει την αύξηση κατά 1°C της παγκόσμιας θερμοκρασίας με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά περίπου μισό χρόνο.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις - δύο ενδεικτικά στοιχεία της κλιματικής αλλαγής - προκαλούν μυριάδες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, από τις οξείες και άμεσες (π.χ. φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και κύματα καύσωνα) έως τις έμμεσες αλλά εξίσου καταστροφικές (π.χ. αναπνευστικές και ψυχικές ασθένειες).


Ενώ τέτοιες επιπτώσεις είναι παρατηρήσιμες και καλά τεκμηριωμένες, η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει αποδείξει μια άμεση σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του προσδόκιμου ζωής.


Για να αποσαφηνιστεί αυτή η σχέση, ένας ερευνητής, ο Δρ. Amit Roy από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Shahjalal στο Μπαγκλαντές και από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών στις ΗΠΑ, αξιολόγησε δεδομένα μέσης θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων και προσδόκιμου ζωής από 191 χώρες από το 1940-2020, χρησιμοποιώντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για να ελέγξει τις δραματικές διαφορές μεταξύ των χωρών.


Εκτός από τη μέτρηση μεμονωμένα των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης, ο συγγραφέας της μελέτης ανέπτυξε τον πρώτο στο είδος του ‘σύνθετο δείκτη κλιματικής αλλαγής’, ο οποίος συνδυάζει τις δύο μεταβλητές για να μετρήσει συνολικά τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής.


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1°C σχετίζεται με μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου κατά περίπου 0,44 χρόνια ή περίπου 5 μήνες και 1 εβδομάδα.


Μια αύξηση 10 μονάδων στον σύνθετο δείκτη κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μειώσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 6 μήνες. 


Η μελέτη ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί την πείνα, τις ασθένειες, την ψυχική υγεία και τους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας της ζωής.


Ο ειδικός σημειώνει επίσης ότι οι γυναίκες θα πληγούν περισσότερο με 10 μήνες να αφαιρούνται από τη ζωή τους, όπως και τα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Πέρα από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο ερευνητής ελπίζει ότι ο σύνθετος δείκτης κλιματικής αλλαγής θα ενισχύσει την παγκόσμια συζήτηση για το θέμα και θα αποτελέσει μια χρησιμοποιήσιμη μέτρηση και για το ευρύ κοινό. 


Παράλληλα θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και ακόμη και τον φιλικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


«Ο μετριασμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον έχουν ιδιαίτερη σημασία», λέει ο Δρ. Amit Roy.


Για να συμπληρώσει αυτή τη μεγάλης κλίμακας προσέγγιση, ο συγγραφέας προτείνει μελλοντικές κατά τόπους μελέτες που εξετάζουν συγκεκριμένα σοβαρά καιρικά φαινόμενα (π.χ. πυρκαγιές, τσουνάμι και πλημμύρες), οι επιπτώσεις των οποίων δεν μπορούν να αποτυπωθούν πλήρως μόνο μέσω της ανάλυσης της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης.


«Η παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής για την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως κρίση δημόσιας υγείας, όπως αποκαλύπτεται από αυτή τη μελέτη», προσθέτει ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι προληπτικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση του προσδόκιμου ζωής και την προστασία της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.


Η μελέτη του Roy δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης  PLOS Climate. Νωρίτερα, άλλη μελέτη έδειξε ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100!

1 σχόλιο:

  1. Το διδάσκουμε στο Σχολείο μας ή προτιμούμε να μάθουμε για τον άγιο βησαρίων κλπ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365