Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Αυξάνονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, η φοροαπαλλαγή που εξετάζει η κυβέρνηση

Αυξάνονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Για ακόμη μία χρονιά αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα πληρωθεί σε 11 και όχι 10 δόσεις, όπως ανακοινώθηκε, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), το Σαββατοκύριακο που πέρασε.


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μέσα στην εβδομάδα «θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα δουν τα ακίνητά τους και θα μπορούν κάνουν την αντιστοίχιση με το ασφαλιστικό συμβόλαιο. Οι στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι πλέον ασφαλισμένα, θα μπορούν να μπουν στην εφαρμογή και να δηλώσουν τον αριθμό συμβολαίου του ακινήτου τους, ώστε να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με το πόσους μήνες είναι ασφαλισμένο. Έτσι για ένα χρόνο, η έκπτωση θα είναι 10% και θα μειώνεται αναλογικά με τους μήνες ασφάλισης του ακινήτου.


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ, πρότεινε στην κυβέρνηση τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων, για να «ξαναμπούν» στην αγορά, τα έως τώρα κλειστά σπίτια. Μιλώντας στο Dnews, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, ανέλυσε την πρόταση της Ομοσπονδίας για τα ακίνητα αυτά.


«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών, που είναι ανοίκιαστα, είναι κλειστά. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι λόγω παλαιότητας θέλουν κάποιο ποσό για να φτιαχτούν, αλλά είναι αντικίνητρα και η υψηλή φορολογία, που φτάνει μέχρι το 45%, αλλά και η αβεβαιότητα του ποιος είναι αυτός που εμφανίζεται ως ενοικιαστής και αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο ανθρώπων που νοικιάζουν ένα σπίτι, αλλά δεν πληρώνουν τίποτα. Ενοίκιο, ρεύμα, κοινόχρηστα, νερό, τα πάντα, ενώ κάνουν και ζημιές στο ακίνητο.


Εμείς προτείνουμε ένα κίνητρο στο κράτος που δεν θα στοιχίσει πολλά. Προτείνουμε λοιπόν, όποιο σπίτι ήταν κενό όλο το 2023, πιθανά θα είναι και το 2024 και το 2025, αν το νοικιάσει μέσα στο 2024-2026, η μίσθωση κύριας κατοικίας που θα κάνει, να είναι αφορολόγητη, σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος. Αυτό δεν θα αποτελέσει δημοσιονομική απώλεια, γιατί τα σπίτια αυτά θα ήταν κλειστά. Αυτό θα λειτουργήσει ως επιδότηση, για να επισκευαστούν και να ανοίξουν αυτά τα σπίτια. Αν υπάρχει λίγη τόλμη στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε να συμπεριλάβει στο μέτρο, όχι μόνο τα σπίτια που ήταν κλειστά μέσα στο 2023, αλλά και μία άλλη κατηγορία. Όσους είχαν το 2023 το σπίτι τους στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτοί οι άνθρωποι να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν οριστικά τη βραχυχρόνια μίσθωση και να επανέλθουν αυτά τα σπίτια στην κύρια κατοικία. Έτσι θα είχαμε στην αγορά ακινήτων, άμεση προσφορά ανακαινισμένων σπιτιών. Η συνολική μας πρόταση, θα συμβάλει έτσι και στην εκλογίκευση των ενοικίων», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.


Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόταση και θα την μελετήσει, μόλις έχει όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει, τα αποτελέσματα της απογραφής κτιρίων του 2021. Συνεχίζεται η επεξεργασία τους. Εμείς ξέρουμε ότι ο αριθμός των ανοίκιαστων ακινήτων είναι μεγάλο. Η πρότασή μας θα λύσει πολλά ζητήματα.


Σχετικά με την ασφάλιση των κατοικιών, που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες για έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ο κ. Παραδιάς αναφέρει: «Πολύ καλό το μέτρο, αλλά θα έπρεπε η έκπτωση να ήταν μεγαλύτερη, της τάξεως του 30%, ώστε να αποτελεί πραγματικό κίνητρο. Το ποσοστό ασφαλισμένων σπιτιών, είναι απαράδεκτα χαμηλό στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος των σφαλισμένων κατοικιών, είναι υποχρεωτικά λόγω δανειοδότησης. Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν, ιδίως στην Περιφέρεια, ότι αν πάθει κάτι το σπίτι σου, θα έρθει το δημόσιο και θα σου το πληρώσει, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια».


Τέλος,  επεκτείνεται για μια ακόμα χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025– η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με στόχο την κατασκευή περισσότερων κατοικιών για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα έλλειψης στέγης, ενώ σύντομα ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365