Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ενοίκια στο... Θεό, οικογένειες σε απόγνωση και η νέα κουλτούρα που δημιούργησε η ανάγκη

Ενοίκια στο... Θεό

Στα ύψη παραμένουν τα ενοίκια με τις αυξήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 50%. Την κουλτούρα της συγκατοίκησης όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού υιοθετούν όλο και περισσότερο οι πολίτες ειδικά εκείνοι που είναι σε μικρότερες ηλικίες.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία το σύνολο ενός «καλού» μισθού. Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του.


«Το συμβόλαιο μας λήγει τον Ιούνιο. Δίνουμε 350 ευρώ για ένα σπίτι 80τμ. Ο ιδιοκτήτης μας είπε ότι από το καλοκαίρι το ενοίκιο θα πάει στα 700 ευρώ. Μας είπε να το σκαφτούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μένουμε. Τι να σκεφτούμε ακριβώς δεν γνωρίζω. Η δικαιολογία φυσικά για την αύξηση είναι ότι 4 χρόνια δεν μας είχε κάνει καμία και ότι όλα πλέον έχουν ανατιμηθεί. Δεν καταλαβαίνω τη λογική του και γενικότερα τη λογική τους. Προφανώς και ξεχνούμε για άλλο σπίτι. Βέβαια όλα τα ενοίκια εκεί κυμαίνονται. Πρέπει να μπει πλαφόν. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται γιατί η κόρη μας είναι δύο ετών. Οι γονείς μας είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να κρατήσουν το παιδί. Πείτε μου εσείς τι θα κάνουμε με ένα μισθό των 1000 ευρώ, είδη έχουμε κάνει περικοπές σε άλλες βασικές μας ανάγκες όπως το σούπερ μάρκετ», δηλώνει ο κ. Δημήτρης στο Dnews.


Φοιτητές αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και εργάζονται αδυνατούν να συντηρούν οικονομικά μόνοι τους ένα σπίτι, οπότε έχουν επιλέξει να συγκατοικούν προκειμένου να μοιράζονται τα λειτουργικά έξοδα.


Η Κατερίνα είναι 27 ετών και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Η ίδια συγκατοικεί με μία φίλη της αφού όπως λέει μόνο ο μισθός που παίρνει αυτή την στιγμή είναι ένα ενοίκιο.


«Δίνουμε 700 ευρώ. Όσα παίρνω δηλαδή στη δουλειά. Συν τους λογαριασμούς, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, σούπερ μάρκετ πως είναι δυνατόν να μείνω μόνη μου. Ακόμα και τώρα πριν τελειώσει ο μήνας έχω ξεμείνει. Ευτυχώς είμαι τυχερή που έχω συγκάτοικο και τα έχουμε βρει. Αλλιώς δεν γνωρίζω τι θα έκανα, λογικά θα επέστρεφα στο χωριό, να ζήσει με τους γονείς μου και να με συντηρούν εκείνοι, πράγμα πολύ θλιβερό για εμένα. Έχω διαβάσει, έχω σπουδάσει, εργάζομαι και δεν μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς. Το ίδιο ισχύει για τον περισσότερο κόσμο».


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κόστος μίσθωσης στα περισσότερα σπίτια στην Αττική ξεπερνά τα 500 ευρώ για τα διαμερίσματα μέχρι 50 τ.μ. και τα 600 με 700 ευρώ τον μήνα σπίτια 60-80 τ.μ. Για τα μεγαλύτερα τα ποσά είναι άνω των 1.000 ευρώ.


Είμαστε μία παρέα 12 ατόμων και όλοι συγκατοικούμε

Όπως αναφέρει ο Σπύρος στο Dnews όλοι του στην παρέα συγκατοικούν. «Κάποιος που μπορεί να το ακούσει ίσως θεωρήσει πως είμαστε φοιτητές. Όχι είμαστε όλοι άνω των 30. Κάποιοι μένουν με την σχέση τους άλλοι με φίλους τους. Δεν είναι άσχημο το γεγονός ότι συγκατοικούμε, άσχημο είναι πως πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να μείνουμε μόνοι μας. Δουλεύουμε όλοι ημέρα για να πληρώνουμε τα έξοδα. Αυτή είναι η κατάσταση και η ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Είναι απαράδεκτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365