Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Με ένα προϊόν που έχεις στην κουζίνα θα δεις τα φυτά σου να μεγαλώνουν γρήγορα

Με ένα προϊόν που έχεις στην κουζίνα θα δεις τα φυτά σου να μεγαλώνουν γρήγορα

Θέλεις να μεγαλώσουν γρήγορα τα φυτά σου; Χρησιμοποίησε ένα προϊόν που έχεις στην κουζίνα σου και δες επίσης πως ο νεφρίτης ή το «τυχερό φυτό», θα είναι υγιές για χρόνια.

Έχεις στην κουζίνα σου ένα μαγικό συστατικό που με αυτό θα βοηθήσεις να μεγαλώσουν τα φυτά σου.


Η αγωνία μας να δούμε τον κήπο μας να ανθίζει και τα φυτά μας να μεγαλώνουν είναι μεγάλη. Η αναμονή να βλέπουμε τα μικρά φυτά μας να βλαστήσουν είναι μια ιεροτελεστία που όλες πρέπει να υπομείνουμε. Υπάρχει μια τεχνική που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία βλάστησης των σπόρων χρησιμοποιώντας ένα συστατικό που έχουμε ήδη στην κουζίνα μας: το ξύδι. Έτσι, αν ψάχνεις τρόπους για να εξασφαλίσεις επιτυχή βλάστηση και ίσως ακόμη και να το επιταχύνεις, αυτό το εύχρηστο hack με ξύδι μπορεί να σε βοηθήσει.


Αλλά για να κατανοήσουμε τον κεντρικό ρόλο του ξιδιού στη βλάστηση των σπόρων, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της βλάστησης, ένας σπόρος, που πυροδοτείται από τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, ξυπνά από την λανθάνουσα κατάσταση και αρχίζει να φυτρώνει. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή της ζωής ενός φυτού και η υγιής βλάστηση είναι το θεμέλιο για έναν εύρωστο, ακμάζοντα κήπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το φυτό εγκαθιστά το ριζικό του σύστημα και προετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την ωριμότητα, φέρνοντας καρπούς, άνθη ή φύλλωμα. Πώς μπορεί να βοηθήσει τοι ξύδι σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία; Ο ρόλος του ως αποτελεσματικού ενισχυτή της βλάστησης οφείλεται στις μοναδικές ιδιότητες του οξικού οξέος, του βασικού συστατικού του ξιδιού.


Πώς το ξύδι βοηθά στη βλάστηση των σπόρων


Η επιστήμη πίσω από τον ρόλο του ξιδιού στη βλάστηση είναι απλή. Σύμφωνα με το House Digest όταν το ξύδι χρησιμοποιείται για τη βλάστηση των σπόρων, το οξικό οξύ που περιέχει βοηθά στη διάσπαση του σκληρού στρώματος του σπόρου, σπάζοντας αποτελεσματικά την περίοδο λήθαργου των σπόρων. Όταν ένας σπόρος είναι αδρανής, το εξωτερικό του στρώμα λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα, εμποδίζοντας το νερό και το οξυγόνο να φτάσουν στο έμβρυο. Διαβρέχοντας τους σπόρους σε διάλυμα ξιδιού, ουσιαστικά προσφέρεις μια απαλή χημική τριβή στο κάλυμμα του σπόρου, επιτρέποντας στην υγρασία και το οξυγόνο να διεισδύσουν στους σπόρους πιο εύκολα και ενισχύοντας τον ρυθμό βλάστησής τους. Για να φτιάξεις το δικό σου διάλυμα βλάστησης σπόρων, ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι με ένα φλιτζάνι νερό. Μούλιασε τους σπόρους στο διάλυμα για 6 έως 12 ώρες. Βεβαιώσου ότι δεν υπερβαίνεις αυτό το χρονικό πλαίσιο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στο ξύδι μπορεί να βλάψει ορισμένους σπόρους. Φύτεψε τους σπόρους ως συνήθως και δώσε την απαραίτητη φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν επαρκές νερό, ηλιακό φως και θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη βλάστηση.


Ενώ το ξύδι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στη βλάστηση των σπόρων, θα πρέπει να είσαι προσεκτική. Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι σπόροι θετικά στο ξύδι, γι’ αυτό κάνε κάποια έρευνα για τις συγκεκριμένες φυτικές ποικιλίες που θέλεις να καλλιεργήσεις. Επιπλέον, απόφυγε τη χρήση ξιδιού με υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τους σπόρους αντί να τους βοηθήσει. Με την επιστήμη πίσω από τη βελτιωμένη με ξύδι βλάστηση στο κιτ εργαλείων κηπουρικής μας, είμαστε πλέον εξοπλισμένες για να ξεκινήσουμε την καλλιεργητική περίοδο μας με λίγη επιπλέον ώθηση.


Νεφρίτης ή το «τυχερό φυτό»: Με αυτές τις συμβουλές το παχύφυτο σου θα είναι υγιές για χρόνια

Το παχύφυτο νεφρίτης ή όπως το ονομάζουν οι περισσότεροι «τυχερό φυτό» με τη σωστή φροντίδα μπορεί να είναι υγιές για δεκαετίες.


Οι περισσότερες ψάχνουμε να έχουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας φυτά που αφενός είναι ανθεκτικά και αφετέρου που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχει όμως ένα στιβαρό φυτό εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζεται να το φροντίζουμε ιδιαίτερα και είναι το φυτό νεφρίτης ή γνωστό και ως «τυχερό φυτό ή φυτό του χρήματος». Τα φυτά νεφρίτη (Crassula ovata) είναι εύκολο να αναπτυχθούν και είναι εντελώς αξιολάτρευτα. Τα φυτά νεφρίτη μοιάζουν με μικροσκοπικά δέντρα, με χοντρούς ξυλώδεις κορμούς και λαμπερά λιπαρά φύλλα. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται συχνά για μπονσάι.


Μιλώντας για αυτό, ένα φυτό νεφρίτη μπορεί να ζήσει για δεκαετίες με την κατάλληλη φροντίδα του φυτού. Εγγενές φυτό της Νοτίου Αφρικής, αυτό το παχύφυτο αποθηκεύει νερό στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες του, επομένως δεν χρειάζεται να ποτίζεται τόσο συχνά. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που είναι ένα τόσο υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με χαμηλή συντήρηση. Στο εγγενές περιβάλλον του, ένα φυτό νεφρίτη μεγαλώνει σαν ένας στρογγυλεμένος αειθαλής θάμνος που μπορεί να έχει ύψος 1-2 μέτρα. Σε εσωτερικούς χώρους, αναπτύσσεται αργά, επομένως το μέγεθος που αγοράζουμε είναι το μέγεθος που θα έχουμε για χρόνια. Τα φυτά νεφρίτη δεν πειράζουν επίσης να είναι συνδεδεμένα με τις ρίζες τους, επομένως δεν χρειάζεται να τα επαναφυτεύουμε τόσο συχνά. Ίσως κάθε 3-4 χρόνια. Σύμφωνα με το House Beautiful υπάρχουν πολλές διαφορετικές κοινές ποικιλίες φυτών νεφρίτη διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων τύπων με χάλκινο ή διαφοροποιημένο φύλλωμα ή ακόμη και τύπους με ενδιαφέροντα κυματιστά ή σωληνοειδή φύλλα


Πώς να φροντίσουμε ένα φυτό νεφρίτη σε εσωτερικούς χώρους


Τα φυτά νεφρίτη αναπτύσσονται σε ζεστά, ηλιόλουστα περιβάλλοντα, έτσι τους αρέσει πολύ έντονο φως. Τοποθέτησε τα σε ένα παράθυρο με ανατολική, νότια ή δυτική όψη. Προτιμούν τουλάχιστον 4 ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Εάν το δωμάτιο σου είναι σκοτεινό ή δεν έχεις ηλιόλουστο παράθυρο, χρησιμοποίησε μια λυχνία LED ανάπτυξης. Θα πρέπει να φροντίζεις όμως να περιστρέφεις το φυτό κάθε τόσο για να το βοηθήσεις να αναπτυχθεί ίσια και ομοιόμορφα. Διαφορετικά, θα φτάσει προς τον ήλιο και μπορεί να γίνει λοξό.


Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρέπει να ποτίζεις αυτό το φυτό με φειδώ. Τα φυτά νεφρίτη προτιμούν να γίνονται κυρίως ξηρά μεταξύ των ποτισμών. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να σκοτώσεις ένα φυτό νεφρίτη είναι να το ποτίσεις υπερβολικά! Τα φυτά νεφρίτη χρειάζονται συνήθως νερό μόνο κάθε 10 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αλλά για να είσαι σίγουρη μνπορείς να βάλεις το δάκτυλο σου στο χώμα και αν είναι ακόμη υγρό δεν είναι ώρα για νερό ακόμα. Έλεγξε ξανά σε λίγες μέρες και μετά κάνε ένα καλό πότισμα. Το τυχόν στάσιμο νερό στο πιατάκι καλό είναι να το πετάξεις. Θα καταλάβεις ότι το παράκανες και θα πρέπει να μειώσεις το πότισμα εάν οι μίσχοι αρχίσουν να γίνονται μαλακοί ή το φυτό αρχίσει να ρίχνει φύλλα.


Πώς να πολλαπλασιάσεις ένα φυτό νεφρίτη


Είναι πολύ εύκολο! Απλώς κόψε ένα μικρό κομμάτι, άφησε το να στεγνώσει και να σφίξει για μερικές ημέρες (για να μην σαπίσει) και στη συνέχεια σπρώξε το κομμένο άκρο του σε μια γλάστρα με υγρό χώμα γλάστρας. Τα μοσχεύματα τείνουν να ριζώνουν πιο εύκολα το καλοκαίρι, αλλά θα λειτουργήσουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Διατήρησε το χώμα ελαφρώς υγρό ως τις ρίζες κοπής, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.


Ανθίζουν τα φυτά νεφρίτη;


Τα φυτά νεφρίτη σπάνια ανθίζουν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όταν ανθίζουν θα δεις μια πληθώρα από μικροσκοπικά ροζ-λευκά λουλούδια με ένα γλυκό άρωμα. Ο νεφρίτης ανθίζει στις μακριές νύχτες, οπότε αν θέλεις να ενθαρρύνεις την ανθοφορία του, συγκράτησε το νερό και κράτησε το φυτό σε δροσερό, σκοτεινό μέρος (περίπου 12 βαθμούς C) ξεκινώντας από το φθινόπωρο. Όπως και με έναν κάκτο αυτή η περίοδος σκοταδιού θα πρέπει να προκαλέσει άνθηση.


Είναι τα φυτά νεφρίτη τοξικά για τα κατοικίδια;


Δυστυχώς, σύμφωνα με την ASPCA, τα φυτά νεφρίτη είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν εμετό, κατάθλιψη και ασυντονισμό εάν καταποθούν. Αν υποψιάζεσαι ότι το κατοικίδιο ζώο σου έχει καταπιεί κάτι—ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρη—κάλεσε τον κτηνίατρο σου το συντομότερο δυνατόν.


πηγη theissue.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365