Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Το επίδομα ανεργίας από 1η Απριλίου 2024 – Ποιες νεότερες αλλαγές επέρχονται

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Από την 1η Απριλίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ανάλογη με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έτσι, με το δεδομένο πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στην περιοχή των 830 ευρώ το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 507 ευρώ.


Μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, με αυξημένο ποσό αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ωστόσο το νέο αυτό σύστημα δεν θα έχει άμεση εφαρμογή.


Από την 1η Απριλίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ανάλογη με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έτσι, με το δεδομένο πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στην περιοχή των 830 ευρώ το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 507 ευρώ.


Θα γίνει δηλαδή ότι έγινε προ δωδεκαμήνου. Το επίδομα ανεργίας ήταν προ έτους στα 438 ευρώ και μετά από την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου 2023 ανήλθε στα 479 ευρώ.


Στις αρχές του 2022 το επίδομα ανεργίας ήταν στα 407 ευρώ. Αν πλέον διαμορφωθεί στα 507 ευρώ, αυτό θα σημαίνει αύξηση 24,5% μέσα σε δύο χρόνια.


Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας


Το ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα θα ισχύσουν οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας, που εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.


Με τις προωθούμενες αλλαγές το επίδομα θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας. Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.


Ακόμη, θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα το επίδομα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα επίπεδα τα οποία βρίσκεται σήμερα. Το ποσό της επιδότησης θα είναι σταθερό για όλους και θα συναρτάται με τον κατώτατο μισθό, ενώ η χρονική διάρκεια του επιδόματος θα μπορεί να φθάνει έως τους 24 μήνες (σήμερα χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365