Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Η ξαφνική «επιδημία» καρκίνου που χτυπά άτομα κάτω των 50 ετών - Η μάχη της Κέιτ Μίντλετον

«Επιδημία» καρκίνων της κοιλιακής χώρας

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον ότι διαγνώστηκε με καρκίνο και βρίσκεται στο στάδιο προληπτικής χημειοθεραπείας.


Η αποκάλυψη της 42χρονης πριγκίπισσας της Ουαλίας ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο και βρίσκεται στα αρχικά στάδια της χημειοθεραπείας έγινε την Παρασκευή 22 Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινήσαν οι διακοπές του Πάσχα. Στη δήλωση που βιντεοσκοπήθηκε στο κάστρο του Windsor από το BBC,  η Kate Middleton δήλωσε ότι η διάγνωση του καρκίνου έγινε μετά από σοβαρή επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον περασμένο Ιανουάριο, εξήγησε ότι η ίδια και ο σύζυγός της, πρίγκιπας William, χρειάστηκαν χρόνο για να επεξεργαστούν την πληροφορία και κυρίως να το πουν στα παιδιά τους και να τα διαβεβαιώσουν ότι όλα είναι καλά, ενώ ζήτησε για μία ακόμα φορά να γίνει σεβαστή η επιθυμία της για ιδιωτικότητα σ' αυτή την περίοδο της θεραπείας της. 


Στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η Kate Middleton πάσχει από καρκίνο, έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα πληροφορίες για την απόφαση και το περιεχόμενο της δήλωσή της. Τα περισσότερα σχόλια, βεβαίως, εξάρουν το θάρρος της να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και τα ρεπορτάζ εστιάζουν στο παρασκήνιο της ανακοίνωσης της, που έγινε με μαγνητοσκοπημένο βίντεο, και φωτίζουν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητα και την προσωπικότητά της. 


Η διάγνωση της Κέιτ Μίντλετον με καρκίνο φέρνει στο φως μια ανησυχητική τάση


Την ανακοίνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον για τη διάγνωση καρκίνου μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα έχει ακολουθήσει μια προειδοποίηση από γιατρούς στη Βρετανία περί μυστηριώδους νέας «επιδημίας» καρκίνων της κοιλιακής χώρας μεταξύ των ατόμων κάτω 50 ετών.


Όπως επεσήμανε η Daily Telegraph, ορμώμενοι από το σοκ της διάγνωσης της 42χρονος πριγκίπισσας, γιατροί θέλησαν να επισημάνουν τη «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων σε πιο νέους ασθενείς τα τελευταία χρόνια, με μορφές καρκίνου που έχουν συνδεθεί κυρίως με πιο ηλικιωμένους ανθρώπους.


Όπως σημειώνεται, πολλοί από αυτούς τους νεαρότερους ασθενείς είναι γυμνασμένοι και κατά τα λοιπά υγιείς – ως εκ τούτου οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τους λόγους των αυξημένων περιστατικών.


Τα στοιχεία προκύπτουν κυρίως από έρευνα δεδομένων που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία στο διάστημα 1993-2019. Εκεί καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 20,5% στην εκδήλωση καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 45, ποσοστό που ανάγεται χονδρικά σε περίπου 7.000 πρόσθετες περιπτώσεις κάθε χρόνο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών των μορφών καρκίνου περιλαμβάνονται και όσοι υπάγονται στην κατηγορία των «κοιλιακών» καρκίνων (αν και η Κέιτ Μίντλετον δεν έχει αποκαλύψει σε ποιο σημείο εκδηλώθηκε ο καρκίνος που την υποχρεώνει σε επικουρική χημειοθεραπεία).


«Επιδημία» καρκίνων της κοιλιακής χώρας


Ο διευθυντής χειρουργικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Άντριου Μπεγκς, που ειδικεύεται στον ορθοκολικό καρκίνο, δήλωσε ότι προ 20 ετών «σπάνια έβλεπες νεαρούς ασθενείς, αλλά πλέον έρχονται τακτικά». Ο ίδιος σημείωσε πως αυτοί οι ασθενείς δοκιμάζουν σοκ όταν ακούνε τη διάγνωση καρκίνου, καθώς σε αυτές τις ηλικίες σπάνια περνά από το μυαλό τους μια τέτοια πιθανότητα.


«Είναι κάτι τεράστιο να συνειδητοποιήσεις σε αυτή την ηλικία και φυσικά πολλοί έχουν μικρά παιδιά», είπε ο καθηγητής Μπεγκς.


Ως προς την εξήγηση αυτής της νέας ανησυχητικής τάσης, οι ερευνητές τελούν σε σύγχυση. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι μάλλον δεν ευθύνεται μόνος ένας παράγοντας.


Ορισμένοι θεωρούν ότι η αιτία ίσως κρύβεται εν μέρει στα γονίδια. Χονδρικά ένας στους εκατό ανθρώπους είναι φορέας του γονιδίου BRCA, το οποίο έγινε «διάσημο» μετά από την περιπέτεια υγείας της Αντζελίνας Τζολί και προξενεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.


Επίσης, ένας στους 350 πάσχει από το σύνδρομο Lynch, ένα κληρονομικό αίτιο καρκίνου του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Οι ερευνητές έχουν αρχίσει επίσης να στρέφουν την προσοχή τους στην πιθανή διασύνδεση της εμφάνισης καρκίνων στην κοιλία με τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.


Η σύνθεση των μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβίωμα αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή ή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες φλεγμονές, που με τη σειρά τους δύνανται να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.


Παρά το πιο έντονο ενδιαφέρον για το μικροβίωμα, ωστόσο, είναι δύσκολο να διεξαχθούν μακροπρόθεσμες μελέτες για τη διακρίβωση της σχέσης αιτίας-αιτιατού μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου.


Η αύξηση στον αριθμό των πιο νέων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ίσως εξηγείται επίσης σε έναν βαθμό και από τη μεγαλύτερη επίγνωση αναφορικά με τη νόσο και τη διάθεση των νέων να ελέγχουν ύποπτα συμπτώματα.


Ο ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Δρ Σιβάν Σιβακουμάρ ήταν αυτός που έκανε λόγο για «επιδημία» καρκίνων στους κάτω των 50 ετών. «Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να προσβάλλονται από κοιλιακούς καρκίνους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365